Mintegy két hónappal a Gorilla-ügyben indított újabb vizsgálat óta sem hallgatták még ki a Titkosszolgálat volt tisztjét, Peter Holúbeket, aki állítólag a Titkosszolgálat műhelyében készült irat szerzője.

Holúbek azért nem tehet még mindig tanúvallomást, mert a SME napilap értesülései szerint a Titkosszolgálat mind ez idáig nem mentette fel őt a titoktartási kötelezettsége alól. A napilap szerkesztősége számára ezt az információt két nyomozáshoz közel álló forrás is megerősítette.
A különleges nyomozócsoport január 9-e óta vizsgálódik a Gorilla-akta kapcsán indított büntetőeljárás ügyében. Daniel Lipšic (KDH) belügyminiszter a nyomozócsoport létrehozásakor bejelentette, az első lépések arra irányulnak majd, hogy „felmentsék titoktartási kötelezettségük alól a Titkosszolgálat tisztjeit”.
A minisztérium szerdán nem tudta megmondani, mikor kérte a rendőrség a Titkosszolgálatot Holúbek titoktartási kötelezettség alóli felmentésére, és arra a kérdésre sem adott választ, mi a véleménye arról, hogy még mindig nem került sor erre. „A nyomozási eljárásokat és a nyomozás taktikáját illetően nem kívánunk állást foglalni” – nyilatkozta a tárca szóvivője, Grendel Gábor.
A Titkosszolgálat sem véleményezi az ügyet, a kérdésre ők is hasonló választ adtak: „A nyomozás objektivitása érdekében nem kívánunk a büntetőjogi szervek eljárásaival kapcsolatos kérdésekre reagálni”.
A titoktartási kötelezettség alóli felmentés a Titkosszolgálat igazgatójának, Karol Mitríknek (SDKÚ) a hatáskörébe tartozik. Hogy meghozza-e a döntését még a választásokig, nem tudni. A Titkosszolgálat szerdán nem adott választ a kérdésre, igaz-e, hogy Mitrík jelenleg munkaképtelen.
A Titkosszolgálat volt elemzője, Peter Holúbek a Gorilla szerint lehallgatta a Penta befektetési csoport állítólagos konspirációs lakását. A lehallgatásokról készült feljegyzéseket feldolgozásuk után átadta a feletteseinek, akik állítólag nem továbbították azt kivizsgálásra, hanem eladták a Pentának. Holúbek 2007-ben panaszt nyújtott be a Titkosszolgálat akkori igazgatójának, Jozef Magalának (Smer). A Gorilla szerint figyelmeztetett családja biztonságának veszélyeztetettségére is. Ezt követően elbocsátották. A SME rendelkezésére álló dokumentumok szerint a Gorillát belső kivizsgálásnak sem vetették alá.
2010 októberében, az új kormány hatalomra jutása után Holúbek büntetőfeljelentést tett.  A rendőrség akkor kérte először a titoktartási kötelezettsége alóli felmentését, de Mitrík mindjárt másnap visszautasította azt. A titkosszolgálat azzal indokolta a döntést, hogy nem teljesültek a törvényes feltételek.
Lipšic január 9-ei sajtótájékoztatóján bejelentette, az egyik oka annak, hogy a múltban a rendőrség nem vizsgálta ki a Gorilla-ügyet, a titkosszolgálat döntése volt, miszerint nem mentette fel az embereit a titoktartási kötelezettségük alól.
A Titkosszolgálat igazgatója a kormánynak van alárendelve. A Gorilla-ügy nyilvánosságra kerülése után Iveta Radičová kormányfő bejelentette, Mitrík maximális mértékben segíteni fogja a rendőrség munkáját a nyomozás során. Az új kivizsgálás kezdetén még maga a Titkosszolgálat is biztosított az együttműködésről.
A rendőrség az ügyben bűnszövetkezet létrehozása, korrupció és közhatalommal való visszaélés okán indított büntetőeljárást.

SME, 2012. február 29. nyomán