gorilla_151109Hogy a Gorilla ügyiratot adta-e el a Penta pénzügyi csoportnak a titkosszolgálat elhárításának egykori főnöke, a speciális ügyészségnek kellene kiderítenie, merthogy a szlovák sajtóban újra megjelent ez a feltételezés az elmúlt napokban.

Marek Vagovič oknyomozó újságíró és a Via Iuris civil szervezet sajtóértekezleten is feltette kérdéseit a bűnüldöző szerveknek címezve: miért nem történik négy év óta semmi a Gorilla-ügyben.

Vagovič az aktuality.sk hírportálon terjedelmes riportban foglalkozik a ténnyel, hogy a Szlovák Titkosszolgálat elhárítási osztályának volt vezetője, Ľubomír Arpáš azt követően, hogy távozott az elhárítástól, a Penta pénzügyi csoport szolgálatába állt. Vagovič emlékeztet: az ügyet a rendőrség négy éve vizsgálja, többek közt azzal is foglalkoznak: üzletelt-e valaki a hangfelvételekkel. A Gorilla-ügyről kiszivárogtatott akták szerint ugyanis Arpáš gyanúsítható azzal, hogy a felvételeket a Pentának dolgozó Zoltán Vargának játszotta át, aki az ügyben szereplő konspirációs lakás tulajdonosa.

Arpáš a riportban tagadja, hogy a Gorilla-ügy hangfelvételeiért kapott volna hozzávetőleg hatmillió koronát (4-et J. Haščáktól és 2 milliót Jirko Malchárek volt gazdasági minisztertől). Azt állítja: konkrét elemzéseket készített a Pentának, azért kapott fizetséget. Beismerte, hogy 2006 nyarán, amikor kilépett a titkosszolgálattól, megkereste őt Jaroslav Hasčák, a Penta társtulajdonosa és munkát ajánlott neki. A megbeszélésen jelen volt Zoltán Varga és Alojz Lorenc (az utóbbi a kommunista titkosszolgálat – ŠtB – utolsó főnöke volt), akkor mindketten a Pentának dolgoztak. Arpášt egy közvetítő cég (Barkont) fizette Identita néven futó saját vállalkozásán keresztül. Apráš és felesége állítólag az egészségügy területéről készítettek elemzéseket a Pentának, amely ezen a területen akart terjeszkedni. A közvetlen kapcsolata Lorenc volt, bár szerződést a Barkonttal kötött.

A Penta az aktuality.sk és a Via Iuris civil szervezet nyomására elismerte, hogy együttműködik a Barkonttal, szóvivője viszont azt nyilatkozta: Arpášt mint „szakszerűen kiképzett hírszerzési szakembert” foglalkoztatták, üzleti titkokat érintő információk terén, a Penta és üzleti divíziói számára dolgozott. Információi az ágazat egyes szereplőivel, a versenytársakkal és azok esetleges szándékaival voltak kapcsolatosak. Arpáš elemzéseibe a betekintést a Penta elutasította, illetve a neki kifizetett jutalom összegét sem árulta el arra hivatkozva, hogy nem állami pénzből gazdálkodik, tehát nem köteles nyílt közbeszerzést kiírni, senkinek semmi köze ahhoz, miért mennyit fizet.

A speciális ügyészség az Arpáš-üggyel kapcsolatosan a Via Iuris megkeresésére annyit közölt: június 25-én a nemzeti nyomozóügynökség új határozatot adott ki büntetőeljárás indítására hivatali hatalommal való visszaélés, csúszópénz elfogadása, bizalmas és titkos tények kiszivárogtatása és lefizetés bűncselekmény gyanúja miatt. Az eljárás többek közt a Gorilla-ügyiratban a hangfelvételek eladásáról szóló részek kivizsgálása érdekében is indult.

A Via Iuris szerint a rendőrség részéről ez már a második kísérlet ugyanebben az ügyben. Hogy az első eljárást a speciális ügyész miért állította le, az egyelőre titok, mert az ügyész nem árulja el ennek az okát, s ez nyugtalanítja a szervezet jogi szakértőjét is.

A Via Iuris most a legfőbb ügyészhez, Jaromír Čižnárhoz fordul, hogy vizsgálja felül beosztottja, a speciális ügyész eljárását a Gorilla-ügy kivizsgálása során.

Forrás: A szlovák elektronikus sajtó nyomán, Felvidék.ma