penz_b

A kérdés azóta csiklandozza a felvidéki népek fantáziáját, amióta Szlovákia “kedvenc” magyarja – képtelen lévén elviselni a rá mért demokratikus csapást – formálisan is búcsút intett az általa igencsak magasról szemlélt (bár a megélhetéshez feltétlenül szükséges) felvidéki magyar közösségnek. Válaszokat a dolog természeténél fogva azóta sem kaptunk, mint ahogy nem is fogunk. Azért időnként mégis elő-előkerül, különösen választások előtti feszült időszakokban.

Legutóbb Csáky Pál európai parlamenti képviselő, Bugár Béla egykori utódja a magyar párt élén kapta elő az örökzöldet egy rövid Facebook-bejegyzés erejéig:

“Sokaknak feltűnt, hogy hónapokkal a parlamenti választási kampány megkezdése előtt két politikai párt indított nagyon drága előkampányt. A Smer – ők összelopták rá a pénzt. És a Most-Híd. De ki pénzeli Bugárékat?
Egy bécsi ismerősöm már harmadszor törli a képembe, hogy 2008-ban Bécsben, az Intercontinental szállóban látta szívélyesen beszélgetni Soros Györgyöt, Bugár Bélát és egy harmadik, általa nem ismert személyt. Nem sokkal később megalakult a Most-Híd, amely szétverte a magyar egységet.
A múlt héten ismét a képembe vágta a kérdést: honnan van Bugár rengeteg pénze? És miért hirdeti Bugár szinte egyedüli szlovák politikusként, hogy fogadjunk be Szlovákiába minél több migránst?” – írta.

Csáky Pál szerint feltűnő, hogy hónapokkal a választások előtt csupán két párt indított “nagyon drága előkampányt”. Az a két párt, amelyik a közvélemény kutatások szerint egyébként az élen áll: a kormányzó Smer és (jóval utána) a helytartó Most-Híd. Ami az előbbit illeti, Csáky rövidre zárja a pártfinanszírozás kérdését: “ők összelopták rá a pénzt”.
A nagy kérdés azonban az, hogy miből telik Bugáréknak látványos roadshow-ra, meg még egyebekre. És innen lépünk át az ingoványos talajra, a nehézsúlyú összeesküvés-elméletek és a még ennél is hervasztóbb valóság közti vékony mezsgyére.

Csáky Pál egy meg nem nevezett “bécsi ismerősére” hivatkozik, aki 2008-ban nem mással látta kedélyesen cseverészni Bugár Bélát a bécsi Intercontinentalban, mint az internetet az utóbbi időben felrobbantó Soros Györggyel. Bizony, azzal a Gyuri bácsival, akinek a nyakát legalább annyian szeretnék megszorongatni, mint a jobbját. És – amint az a legjobb Bond-filmekben is előfordul – volt ott még egy harmadik, ismeretlen személy is.
A lényeg, hogy nem sokkal e csevej után (2009-ben) megalakult a Most-Híd, amely beleverte az utolsó szöget is az amúgy is csak a felhők között létező felvidéki magyar egység koporsójába.

Most ugyanez az ismerős szögezte Csákynak a kérdést – ő meg nekünk: honnan van Bugárnak ez a rengeteg pénze? “És miért hirdeti Bugár szinte egyedüli szlovák politikusként, hogy fogadjunk be Szlovákiába minél több migránst?”.

Aki e dolgok között összefüggéseket vél felfedezni, az természetesen egy beteg agyú összeesküvő és jobban teszi, ha azonnal felköti magát – ebben a mi “véleményszabad” szép új világunkban…

Forrás: Szűcs Dániel, Felvidék.ma