Borbény Alexandra, Enyedi Ildikó és Mécs Mónia producer. (Fotó: EPA/Mike Nelson, forrás: hirado.hu)

Kiosztották a 90. Oscar-gála díjait. Az idegen nyelvű filmek jelöltjei között ott volt a magyar Testről és lélekről című film is (rendezte Enyedi Ildikó, főszereplő: Borbély Alexandra). Az akadémia végül a chilei film mellett döntött, azonban így is hatalmas gratuláció jár a magyar film alkotóinak.

Csáky Pál EP-képviselő fb-oldalán így nyilatkozott: „Nincs ok a szomorúságra. Azt nem értem, miért kell a döntés előtt ilyen infantilis módon délibábokba ringatni magunkat. Akár az 1954-es foci vébén: egy nemzet volt beteg attól, hogy a magyar csapat csak második lett. Most mit nem adnánk érte…
A Testről és lélekről c. film jó alkotás, függetlenül az amerikai zsűri döntésétől. Legyünk büszkék rá, bekerülni a világ 5 legjobb filmje közé ebben a kategóriában önmagában kitüntetés.” (tények.sk)

A víz érintése négy kategóriában diadalmaskodott

Los Angeles/Budapest, 2018. március 5., hétfő (MTI) – Tizenhárom jelölésből négyet váltott díjra A víz érintése a 90. Oscar-gálán helyi idő szerint vasárnap Los Angelesben. Guillermo del Toro fantasy filmje megkapta a legjobb filmnek és a legjobb rendezőnek járó elismerést is. A legjobb idegen nyelvű alkotások mezőnyében, amelyben Enyedi Ildikó Testről és lélekről című műve is szerepelt, chilei győzelem született az Una Mujer Fantástica révén.

A legjobb filmért járó Oscart a tavalyi borítékcserés fiaskó után idén ismét Faye Dunaway és Warren Beatty adta át. Del Toro a díjat megköszönve arra bátorította a fiatal filmeseket: „használják arra a képzeletüket, hogy olyan történeteket mondjanak el, amelyek valóságosak a világban”.

Del Toro lett a harmadik mexikói származású filmes, aki Oscar-díjat kapott Alejandro Inarritu és Alfonso Cuarón után. „A legnagyobb dolog, amit a művészet és amit a mi ágazatunk tesz, hogy kitörli a homokba rajzolt vonalakat” – utalt a magáról migránsként beszélő rendező nemzetközi karrierjére.

A színészi kategóriákban a papírforma érvényesült: a legjobb női főszereplő díját Frances McDormand kapta a Három óriásplakát Ebbing határában című filmért, a legjobb férfi főszereplőét pedig Gary Oldman A legsötétebb óra című filmben nyújtott alakításáért.
McDormand másodszor lett Oscar-díjas, ezúttal egy lánya gyilkosát kutató anya szerepéért. A 60 éves színésznő a színpadra lépve családját és a Három óriásplakát Ebbing határában rendező-forgatókönyvíróját, Martin McDonaghot köszöntötte, majd minden női Oscar-jelöltet felállított a Dolby Színház nézőterén. A közönség hatalmas tapssal jutalmazta őket.
„Nézzenek körül, hölgyeim és uraim, mert mindannyiunknak vannak elmesélni való történekeink és finanszírozásra szoruló filmterveink” – hangsúlyozta McDormand, aki befejezésül a „befogadási záradékot” ajánlotta a jelenlévők figyelmébe, amely egy szerződésben garantálhatja egy film szereplőinek és alkotóinak sokféleségét.
A díjátadó gálán a 90. évfordulót ünneplő filmes idézetek mellett Hollywood forró témája, a nemek közötti egyenlőség kérdése és a filmipart megrázó zaklatási botrányok áldozatai melletti kiállás, a változások sürgetése is kiemelt szerepet kapott. A műsor házigazdája, Jimmy Kimmel is többször célzott a szexuális zaklatásokra és az áldozatoknak hangot adó MeToo-mozgalomra.

A mellékszereplők közül Allison Janney (Én, Tonya) és Sam Rockwell (Három óriásplakát Ebbing határában) vehette át az aranyszobrot.

A chilei Una Mujer Fantástica (Egy fantasztikus nő) című transznemű főszereplővel forgatott alkotás vitte el a legjobb idegen nyelvű film díját. Sebastian Lelio, a film rendezője a főhőst alakító Daniela Vegának mondott köszönetet a színpadon.

Tizennegyedik alkalommal jelölték – volt olyan év, hogy két filmért is -, de most először nyert Oscar-díjat Roger Deakins. A brit operatőr a Szárnyas fejvadász 2049 című sci-fi fényképezéséért vehette át az amerikai filmakadémia elismerését.

„Szeretem a foglalkozásomat” – vallotta meg az Oscar-szoborral a kezében. Hozzátette: ennek egyik oka azokban az emberekben rejlik, akikkel a hosszú idő alatt együtt dolgozott a kamera előtt és mögött.

James Ivory kapta a legjobb adaptált forgatókönyv Oscar-díját a Szólíts a neveden! című filmért, Jordan Peele-t pedig a Tűnj el! eredeti forgatókönyvéért jutalmazták. Ivory korábban három rendezéséért kapott jelölést, és 89 évesen a legidősebb díjazott lett az Oscar-díjak történetében.

Peele elsőként vehetett át Oscart afroamerikai forgatókönyvíróként. A közönség zajos tetszésnyilvánítással köszöntötte, amit igyekezett lecsillapítani, hogy elmondhassa: hússzor hagyott fel a forgatókönyv megírásával, de végül mégis befejezte, mert azt akarta, hogy az emberek hallhassák és láthassák. Ezért azoknak ajánlotta filmjét, akik lehetővé tették, hogy felemelje a hangját.

Három technikai díjat nyert a Dunkirk. Chistopher Nolan második világháborús filmjét a vágás, a hangvágás és a hangkeverés kategóriában díjazták. A vizuális effektusokért a Szárnyas fejvadász 2049 című sci-fit jutalmazták. A legjobb smink és frizura díját A legsötétebb óra, a jelmeztervezését pedig a Fantomszál című film kapta. A látványtervezés kategóriájában A víz érintése nyert.

A legjobb dokumentumfilm díját a sportvilágot megrázó doppingbotrányról szóló, Icarus című produkció, a legjobb rövid dokumentumfilm díját pedig a Heaven Is a Traffic Jam on the 405 című alkotás kapta, amely Mindy Alper művészről szól. A rövidfilmnek járó Oscar-díjat a The Silent Child alkotói vehették át.

A legjobb animációs film díját a Coco című alkotásnak adták, a legjobb rövid animációs film elismerését pedig a Los Angeles Lakers egykori legendás játékosa, Kobe Bryant szövege alapján készült Dear Basketball nyerte el, amelyet Glen Keane rendezett.

A legjobb filmzenéért Alexandre Desplat vehette át az Oscar-szobrot. A francia komponista

A víz érintése című filmhez írt zenéjéért kapta meg a díjat. Kilencedszer jelölték, egyszer már nyert.

A legjobb betétdal a Coco című rajzfilmből a Remember Me, Kristen Anderson-Lopez és Robert Lopez szerzeménye lett.

A 90. Oscar-gálán a filmet szerető közönséget is ünnepelték. Jimmy Kimmel a műsor egy pontján egy maroknyi sztárral, köztük Guillermo del Toróval, Mark Hamill-lal és Emily Blunttal átvonult a szomszédos Kínai Színházba, és nassolnivalóval lepte meg az ott mozizó nézőket. (mti)

Oscar-díj, 2018: itt az összes nyertes

 • Legjobb film: A víz érintése
 • Legjobb rendező: Guillermo del Toro – A víz érintése
 • Legjobb színésznő: Frances McDormand – Három óriásplakát Ebbing határában
 • Legjobb színész: Gary Oldman – A legsötétebb óra
 • Legjobb női mellékszereplő: Allison Janney – Én, Tonya
 • Legjobb férfi mellékszereplő: Sam Rockwell – Három óriásplakát Ebbing határában
 • Legjobb eredeti forgatókönyv: Jordan Peele – Tűnj el!
 • Legjobb adaptált forgatókönyv: James Ivory – Szólíts a neveden
 • Legjobb operatőr: Roger Deakins – Szárnyas fejvadász 2049
 • Legjobb animációs film: Coco
 • Legjobb animációs rövidfilm: Dear Basketball
 • Legjobb idegen nyelvű film: Una Mujer Fantástica (Chile)
 • Legjobb dokumentumfilm: Icarus
 • Legjobb rövid dokumentumfilm: Heaven is a Traffic Jam on the 405
 • Legjobb élőszereplős rövidfilm: The Silent Child
 • Legjobb animációs rövidfilm: Dear Basketball
 • Legjobb eredeti filmzene: A víz érintése – Alexandre Desplat
 • Legjobb betétdal: Remember Me (Coco)
 • Legjobb vágás: Lee Smith – Dunkirk
 • Legjobb hangvágás: Dunkirk – Richard King és Alex Gibson
 • Legjobb hangkeverés: Dunkirk – Mark Weingarten, Gregg Landaker és Gary A. Rizzo
 • Legjobb látványtervezés: A víz érintése – látványtervező: Paul Denham Austerberry; díszlet: Shane Vieau és Jeff Melvin
 • Legjobb smink: A legsötétebb óra – Kazuhiro Cudzsi, David Malinowski és Lucy Sibbick
 • Legjobb jelmez: Fantomszál – Mark Bridges
 • Legjobb vizuális effektek: Szárnyas fejvadász 2049 – John Nelson, Gerd Nefzer, Paul Lambert és Richard R. Hoover