Galántai tüntetés (a szerző felvétele)

Országszerte tüntetnek a gazdák. Elégedetlenek azzal, ahogy az Európai Unió bánik az élelmiszerünk megtermelését biztosító mezőgazdászokkal. Galántán Forró Krisztián köztársaságielnök-jelölt, a Magyar Szövetség elnöke is eszmecserét folytatott velük és támogatásáról biztosította őket.

„Nem lehet, hogy az EU a saját gazdáit versenyhátrányba hozza az EU-n kívüli gazdákhoz képest. Galántán, Mátyusföld szívében több, mint 200 traktorral tüntettek a gazdák. Tartsatok ki, Veletek vagyunk!” – fogalmazta meg üzenetét közösségi oldalán Forró Krisztián.

Magyar nyelvű felirat is szólt az aggasztó helyzetről. Ezt Forró Krisztián is megosztotta képgalériájában. Az egyik traktorra szerelt táblán ez a sokat mondó szöveg szerepelt:
„A traktor a banké, a haszon a multié, a munka és a ráfizetés a gazdáé!”

A gazdák Galántán sem rejtették véka alá, hogy az egyik komoly gondot éppen az Ukrajnából behozott gabona jelenti, amely problémát nem old meg az sem, hogy a V4-es országokban betiltották annak behozatalát. „Állj az Ukrajnából behozott gabonának az EU tagországaiba!”, „Nincs szükségünk ukrajnai élelmiszerre!” – árulkodtak erről az ilyen és ehhez hasonló tartalommal bíró transzparensek.

Persze nem csak az ukrajnai gabona nehezíti a gazdák életét. Elegük van abból is, hogy bürokratikus ügyintézések is bonyolítják az életüket. Ők főleg dolgozni szeretnének a földeken, megteremteni mindennapi kenyerünket, és jogosan várják, hogy a hivatalok ebben ne hátráltassák, hanem segítsék őket.

Oriskó Norbert – az eredeti cikk a Piros7.es-en jelent meg