Beszéljünk kicsit Amerikáról, ha már a szlovák médiában ezekről a tényekről nem nagyon lehet hallani!

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (b) és Donald Trump korábbi amerikai elnök, republikánus elnökjelölt tárgyalásuk előtt Trump floridai rezidenciáján, Mar-a-Lagóban 2024. március 8-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

SZEMLE

Heger majd Ódor kormány egymással versenyzett, ki fogad el több orosz ellenes szankciót. Zuzana Caputová és Ursula megölelgette az urakat a jófiús döntéseikért. Eredmény: Európa gazdasága vérzik. Tucker Carlson világhírű médiaszemélyiség pedig arról forgat Oroszországban, hogy odakint nyoma nincs a szankcióknak, ellenben a boltok roskadoznak az amerikai termékektől. Amerika rábeszéli Európát, hogy ne kereskedjen a gonosszal, de ő maga teríti a piacát.

Ugyanígy volt a harci eszközökkel. Naďék vállát megveregette, hogy csak szállítsunk fegyvert, de sem az USA sem a NATO ezt a kockázatos lépést nem merte vállalni. Eredmény: minden mozdítható légvédelmünk Ukrajnában, a külföldi segítségről kiderült, hogy csak átmeneti időre szólt, EU támogatás nem érkezett, veszünk röpcsiket, melyekre valójában nincs szükségünk, és a légtér védelem nélkül!

Ellenben Orbán Viktort harmadszor fogadta Trump, most épp a floridai otthonában! Egy kis európai ország vezetőjét a nagyhatalom lehetséges új elnöke! A brüsszeli nagyhatalmak már azt fontolgatják, miként lehetne katonákat is küldeni Ukrajnába, erre Orbán egyértelművé teszi, hogy Trump idejében sem a Közel-Keleten, sem Ukrajnában nem volt háború. Ma Európában minden politikusnak kötelessége lenne a békén dolgozni, de itt a háború fenntartása valami miatt nagyobb divat.

Az emberek békében, biztonságban szeretnének élni, továbbra is! A politikusok feladata pedig ezt megadni nekik, nem kiszínezni az amerikai és egyéb érdeket, és vetíteni egy storyt, hogy miért kell nekünk háborúsdit játszani. Mese! Békét, fejlődést Európába, tökös békepárti vezetőket az EP-be és az ország élére!

Gyimesi György fb-jegyzete
(A szerző a Magyar Szövetség alelnöke)