A Szövetség a Közös Célokért (SZAKC) szervezésében került sor ma a taksonyi kultúrházban a Milyen Európát szeretnénk? c. konferenciára, amelyen a Fidesz-KDNP, illetve a Magyar Szövetség listavezetői, azaz Deutsch Tamás és Berényi József osztották meg gondolataikat a résztvevőkkel.

A moderátor Hideghéthy Andrea, a SZAKC ügyvezető igazgatója volt. A listavezetői beszélgetés Gubík László SZAKC-elnök előadása után következett. Gubík visszatekintett arra, hogy már az elmúlt évszázad első felében láthattuk, mi történik, ha a kereszténység helyett idegen ideológiák jutnak hatalomra. Mint mondta, csak azok szerezhetik vissza az eredeti Európát, akik képesek hosszú távon fogalmazni. Emlékeztetett arra, hogy Robert Schumanék egy olyan Európai Uniót hoztak létre, amelyben a kereszténydemokrácia, a regionalizmus és a kisebbségvédelem egymást erősítő értékeket jelentettek.

A rendezvény meghívóján további ismerősen csengő nevek szerepeltek a felszólalók között, nevezetesen Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke, Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász és Somogyi Alfréd egyetemi oktató.

Deutsch Tamás magyarországi európai parlamenti képviselőként leszögezte, hogy a magától érthetődő értékekért való kiállás időszakát éljük. Küzdenünk kell a hagyományos értelemben vett családformáért is. Örömét fejezte ki, hogy olyan ország állampolgára, a melynek az alaptörvénye is ennek jegyében fogalmazódott meg, kimondva, hogy az apa férfi, az anya pedig nő.

Berényi József, a Magyar Szövetség listavezetője Nagyszombat megye alelnökeként a Régiók Bizottságának tagjaként is jól ismeri a brüsszeli elszomorító helyzetet. Ezt tapasztalta nemrég az egyik ott megfogalmazott dokumentum elfogadásakor, ahol a hagyományos értékrendért küzdők – köztük erdélyi kollégáival ő is – alulmaradtak, ugyanis kivették a szövegből azt a mondatot, miszerint Európa a zsidó és keresztény gyökerekre épül.

Deutsch szerint a további fontos különbözőségek közül kiemelkedik a háború és béke kérdésének értelmezése, ugyanis az egykori partneri Európát ma egy hatalmi Európa váltotta fel. Ezt mutatja az ukrajnai háború Európai Unió általi finanszírozása is. A választások arról is szólnak, hogy milyen arányban lesznek az új Európai Parlamentben a békepárti képviselők.

Berényi József ehhez hozzátette, hogy amikor az első plakátjainkon szereplő „Józan ésszel, ne fegyverrel” szereplő szlogenjüket megfogalmazták, még csak nem is sejthették, hogy ennek az óhajnak a Robert Fico miniszterelnök elleni merényletkísérlettel belpolitikai vonatkozása is lesz. Nyilván nem ért egyet mindenben a jelenlegi kormány politikájával, de az tény, hogy a parlamentben biztosított többség áll mögötte. Ha valaki nem ért egyet például a közmédiákról szóló jogszabállyal, annak megváltoztatásának nem az utcai harc, hanem a választási győzelem az eszköze.

A Fidesz-KDNP és a Magyar Szövetség listavezetői rámutattak arra, hogy számos egyéb fontos témában kell az Európai Uniónak józan álláspontra jutnia. A jelenlegi helyzet megváltoztatására Magyarországon június 9-én, Szlovákiában egy nappal korábban, június 8-án kínálkozik esély. Bíznak a jövőbeni hatékony együttműködésben az Európai Parlamentben is.

Kép és szöveg: Oriskó Norbert

Megjelent a Piros7.es-en, itt: https://piros7.es/vissza-a-gyokerekhez-deutsch-es-berenyi-taksonyi-foruman-jartunk