Húsz évvel ezelőtt csatlakoztunk az Európai Unióhoz. Ennek alkalmából tartottak ma Pozsonyban sajtótájékoztatót a Magyar Szövetség európai parlamenti képviselőjelöltjei.

Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke, a Magyar Szövetség listavezetője részt vett a több mint két évtizeddel ezelőtti tárgyalásokon is. Mint mondta, a mezőgazdaságot leszámítva sikerült jó csatlakozási körülményeket elérniük. Ugyanakkor az idő sürgetett, hiszen az volt a cél, hogy a V4-országok egyszerre lépjenek be az EU-ba. A csatlakozás hozadékai közül kiemelte a határok átjárhatóságát, a gazdasági fellendülést és az eurozónába kerülés okozta stabilitást. Hangsúlyozta, az EU-nak Szlovákia szempontjából továbbra sincs alternatívája, ugyanakkor számos hibát elkövetnek Brüsszelben. Közéjük tartozik, hogy erőszakosan próbálják átültetni a gender-ideológiát, viszont a nemzeti közösségeket foglalkoztató témákkal nem foglalkoznak.

Mint mondta, a szomszédban folyó háborúval kapcsolatban nem kétséges Oroszország agresszori szerepe, azonban azt is látni kell, hogy az EU felügyelete alatt zajló minszki szerződésben foglaltakat Ukrajna nem teljesítette!

Orosz Örs alelnök emlékeztetett arra, hogy a csatlakozással a külföldön való tanulás lehetősége is megnyílt. A környezetvédelemmel kapcsolatban szólt a Sajó szennyezését követő lépésekről, és felhívta a figyelmet a veszélyeztetett csallóközi ivókészletre.

Patasi Ilona, a Szlovákiai Agrárkamara elnöke elmondta, hogy a csatlakozáskor 2014-re ígérték, hogy kiegyenlítődnek a mezőgazdasági körülmények, ez azonban nem történt meg. Emlékeztetett a támogatáspolitika rótta adminisztratív nehézségekre is.

Iván Tamás, a Szlovákiai Magyar Fiatal Vállalkozók Szövetségének elnöke szerint az EU-ban is az állandó kapcsolattartásra kellene helyezni a hangsúlyt, így sokkal racionálisabb gazdasági döntéseket hozhatnának. Mint mondta, számukra prioritás a dél-szlovákiai régiók fejlesztése.

Ivanecký János a régiók közötti különbségekről szólt. Ez Szlovákiában is erőteljesen megmutatkozik, sajnos Pozsony javára és a többi országrész kárára. Hangsúlyozta a fiatalok szülőföldjükön maradásának, illetve visszatérésének a fontosságát.

Berényi József néhány konkrét, egyértelmű tény ismertetésével is szembesítette Brüsszelt. A migránsok elosztására vonatkozó kvótákat nem támogatják. A Magyar Szövetség listavezetője tagja az EU Régiók Bizottságának, ahol nemrég a progresszívek miatt egy két és fél óráig tartó vita után vették ki egy olyan mondatot egy dokumentum-tervezetből, miszerint Európa a keresztény és zsidó értékrenden alapul. Hát mi máson alapul? – tette fel a kérdést Berényi, aki reményét fejezte ki, hogy az EU nem lesz hasonló a Szovjetunióhoz, amelyet nem volt szabad kritizálni.

Ma egyelőre az a helyzet itt Szlovákiában is, ha valaki bírálja az EU-politikáját, a progresszívek azzal vádolják, hogy azt szét akarja verni!

Oriskó Norbert

Megjelent a Piros7.es hírportálon

(Fotó: a szerző felvétele)