Ma széles körű tüntetést szerveznek a szlovákiai gazdák, traktoros felvonulást tartanak több útvonalon. Az MKP nyilatkozatban állt ki a gazdák követelései mellett. Az eseményeket a Felvidék.ma tudósítói a helyszínen kísérik figyelemmel.

A csallóközi gazdák a megélhetésükért harcolnak

Amint arról korábban tájékoztattunk, országos méretű tiltakozást szerveztek ma az agrárvállalkozók. Mi a csallóközi gazdák Medvéről Somorjára, majd Dénesdre tartó traktoros felvonulásán jártunk.

Alistálon is dübörögtek a traktorok, jelezve a kormánynak, hogy betelt a pohár (fotó: Oriskó Norbert /Felvidék.ma)

Az áprilisban Kassán tartott országos gazdatalálkozón kinyilvánított követelések mellett a csallóközi gazdák kérik, hogy a csereföldek használata terén garantálják a jelenlegi helyzet megmaradását egészen a földrendezések jóváhagyásáig. Ugyancsak kifejezték azon igényüket, hogy a kezdő agrárvállalkozók részére teremtsék meg a törvényes feltételeit annak, hogy azok egy időre „startföldhöz” juthassanak az állami földekből, mégpedig úgy, hogy ennek feltételei ne legyenek akadályoztatva és diszkriminatívak.

A csallóközi gazdákat képviselő Élő Vidék gazdaplatform ezen igényeket megfogalmazva levélben fordult Gabriela Matečná mezőgazdasági miniszterhez. Rámutattak arra, hogy a környező országokban léteznek olyan jogi normák, amelyek itthoni alkalmazása segítené a szlovákiai gazdák helyzetének megoldását. Az Élő Vidék platform nevében a levelet Beringer Árpád, Sóki György, Both Árpád, Soóky Péter, Nagy László, Pikáli Róbert és Molnár Zsolt írták alá.

Molnár Zsolt és Sóki György (fotó: Oriskó Norbert/Felvidék.ma)

Molnár Zsolt a Felvidék.ma portálnak nyilatkozva elmondta, hogy a mezőgazdászok a megélhetésükért harcolnak, miközben a szlovák kormány évekig az oligarchákat és a külföldi befektetőket támogatta. Az Élő Vidék platform egy törvényjavaslatot készít a föld védelméről. E munka során a Magyarországon, Franciaországban és a skandináv országokban működő jogszabályokra is támaszkodnak.

Sóki György hozzátette, ha a mai országos méretű megmozdulásuk sem talál meghallgatásra a szlovák kormányzat részéről, akkor folytatják a tüntetéseket.

A Magyar Közösség Pártja ma délelőtt nyilatkozatban támogatta a gazdák követeléseit. A Medvéről induló tüntetésen ott volt Menyhárt József MKP-elnök is. „A Felvidék csak akkor erős, ha a gazdáink erősek. Minden olyan ügy, mely őket segíti, segíti a felvidéki magyarságot. Ezért vagyok itt” – mondta portálunknak az MKP elnöke.

Menyhárt József a csallóközi gazdák tüntetésén (fotó: Oriskó Norbert /Felvidék.ma)

A magyarok által lakott további területeken is voltak tüntetések, mint például Gútáról Komáromba, majd Ógyallára és Érsekújvárba. Több száz traktor és egyéb mezőgazdasági gép dübörgése hívta fel a figyelmet, hogy a gazdáknál betelt a pohár! (Oriskó Norbert)

Komáromba érkeztek a tüntetők

Az előzetes terveknek megfelelően délután egy körül érkeztek az alsócsallóközi és a hozzájuk csatlakozó gazdák Komáromba, „A tisztességes Szlovákiáért” elnevezésű országos tiltakozást traktorfelvonulással támogatva.

A tervezett sajtótájékoztatón Pikáli Róbert, az Élő vidék elnevezésű, a szlovákiai magyar gazdákat tömörítő gazdaplatform nevében nyilatkozva elmondta, mai tüntetésük a múlt heti kassai tárgyalás sikertelenségének következménye. Az újságírók kérdéseire válaszolva elmondta, a mezőgazdasági miniszter asszonnyal való találkozó semmilyen eredményt nem hozott, problémáikra megoldást nem találtak.

Fotó: Szalai Erika/Felvidék.ma

„Legnagyobb gondunk a bizonytalanság” – fogalmazott Pikáli, aki elmondta, nem tudják meddig dolgozhatnak a gazdák földjeiken, a fiatal gazdák nem szívesen vállalkoznak ilyen bizonytalan légkörben, valamint a hazai termékek értékesítése sem az elvárt módon támogatja az állam. Pikáli nyilatkozatában elfogadhatatlannak minősítette, hogy problémáikat a földművelésügyi miniszter teljes mértékben ignorálja. A gazdák kéréseire Gabriela Matečná (SNS) arrogáns válaszában úgy fogalmazott, „a gazdák problémáit oldják meg az ügyvédjeik” – mondta Pikáli.

Az Élő vidék (jelenleg bejegyzés alatt álló társulás) a mai napon újból benyújtja a mezőgazdasági minisztérium részére a hat pontból álló követeléseiket, amelyekre május 20-ig választ várnak – mondta el Pikáli hozzátéve, ha érdemben erre a levelükre sem érkezik válasz, akkor folytatódni fognak a traktoros tüntetések. A sajtónak nyilatkozott Samu István is, aki a külföldi érdekeltségű földtulajdonosokról szólva elmondta, indokolatlanul nagy mennyiségben vásárolnak szlovák termőföldeket – így lehetetlenítve el a szlovák gazdákat. Úgy véli, felső korlát bevezetésére lenne szükség, amely felett már nem vásárolhatna külföldi személy termőföldet.

A sajtónak nyilatkozó Pikáli Róbert, Varga Péter és Samu István

Az MKP mezőgazdasági és környezetvédelmi  alelnöke, Varga Péter is megjelent a gazdák által tartott sajtótájékoztatót követően. Portálunknak úgy nyilatkozott, a gazdák elsődleges szempontnak tekintik, hogy módosítsák, illetve szüntessék meg azt a törvényt, amelyik megszüntette a pótföldek státuszát, addig, amíg a területrendezés, illetve a tagosítás nem fejeződik be. „Ne saját zsebből kelljen megoldaniuk a gazdáknak a tömbösítéseket, amely feltétele a gazdálkodásuknak” – fogalmazott.

A rövid sajtótájékoztatót követően a mintegy 15 traktor elindult Érsekújvárba, ahol már az előrejelzések szerint újabb negyven traktor várja a felvonulókat, amelyeknek többsége Nyitráról és környékéről érkezik. Pikáli Róbert portálunknak elmondta, útközben Ógyallán és Bajcson további gazdák csatlakoznak hozzájuk traktoraikkal. (Szalai Erika)

                                                              ***
Korábban írtuk:

Március 8-án már volt egy gazdatüntetés, mellyel rámutattak a gazdákat érintő problémák megoldatlanságára. Április 26-án, Kassán Gabriela Matečná mezőgazdasági miniszterrel is tárgyaltak, eredmény egyelőre nincs. A mai tüntetés részleteiről a csallóközi gazdákat is képviselő ÉLŐ VIDÉK a közösségi hálón tájékoztatott. Eszerint a magyarok által lakott területeken is több tiltakozó felvonulás lesz, többek között Medvéről Dunaszerdahelyre (Medve, Nagymegyer, Dunaszerdahely, Somorja, Dénesd, Csallóközcsütörtök, Lég és ismét Dunaszerdahely), Nyitráról Érsekújvárra, Léva körül, Komáromból Érsekújvárba, Szeredről (Galántai járás) Vásárútra és Nagymihályról Tőketerebesre.

A kép a gazdák márciusi 8-i megmozdulásán készült, ma még nagyobb méretű tiltakozás lesz. (Fotó: mkp.sk)

A tüntetés során szervezett traktorfelvonulás zajlik majd, de egyéb gépek is részt vesznek a felvonuláson, amelyek az I. osztályú utakon közlekedhetnek. A tüntetésen személyautókkal is részt vehetnek az érdeklődők.

A felvonuláson a keleti régió, Szepesség, Árva, Liptó, a Vág-mente, az Erdőhát, Dél- és Közép-Szlovákia mezőgazdászai és gazdái, valamint több tucat, a mezőgazdaságot és a vidékfejlesztést támogató szervezet vesz részt.
A traktorfelvonulással „A tisztességes Szlovákiáért” elnevezésű tiltakozást is támogatják.

Mit akarnak a gazdák?

A kassai összejövetelükön konkrétan megfogalmazták elsődleges követeléseiket:
1. Független vizsgálócsoport kialakítása európai uniós nyomozók bevonásával a támogatási csalások és a mezőgazdászoktól érkező feljelentések, panaszok kivizsgálására
2. A 140/2014-es törvény elfogadása, amely magában foglalja a földterület megszerzésének korlátozását, ennek értelmében csak a Szlovák Köztársaság területén állandó lakhellyel rendelkező fizikai személyek juthatnának földterülethez
3. A csereföldek megtartása, ahogy azt a 330/1991-es törvény 15. paragrafusának eredeti megfogalmazásában szerepelt, és amely az adott törvényből megfelelő pótlék és alternatíva nélkül kimaradt
4. A Szlovák Földalap földterületeinek eddigi használóival kötött szerződések átértékelése vagy felbontása, rendes, korrekt és átlátható (transzparens) szabályok bevezetése a földterület odaítélésére vonatkozóan, hogy a Szlovák Földalap földterületeihez elsődlegesen fiatal és kisgazdálkodók jussanak hozzá
5. Biztosítani kell, hogy a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség csak olyan szubjektumnak fizessen, nyújtson támogatást, amely jogviszonyban áll az adott földterülettel, vagyis olyan személynek, aki a földterület tulajdonosa, vagy bérleti szerződése van az adott földterületre, vagy kárpótlási használatra kapta azt
6. Mezőgazdasági bizottság létrehozása, amely a Szlovák Köztársaság Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumának stratégiai és tanácsadó partnere lenne. A mezőgazdasági minisztérium minden törvényhozási javaslatában az adott szervre, vagyis a bizottságra támaszkodna, a bizottság észrevételeiből indulna ki. Így a mezőgazdászok jobban és hatékonyabban tudnák ellenőrizni az agrárpolitika irányát. (ON)

MKP: Egyetértően támogatjuk a gazdák országos megmozdulását

Varga Péter, a Magyar Közösség Pártja mezőgazdasági és környezetvédelmi alelnöke a gazdák megmozdulásával kapcsolatban ma a következő nyilatkozatot tette közzé:
A Magyar Közösség Pártja támogatja és kiáll a szlovákiai gazdák azon követelései mellett, amelyek az agráriumban évek óta felhalmozódó problémák mielőbbi megoldására irányulnak.

Az MKP több nyilatkozatában is rámutatott, hogy az agrárium, az élelmiszeripar, és ezen belül a szlovákiai gazdák gondjai nem tartoznak a szlovák kormány prioritásai közé. Több alkalommal szólította fel a szlovák kormányt, hogy ezen a területen minél hamarabb eszközöljön szakmailag megalapozott változtatásokat és reformokat. A mindenkori állami költségvetésből különítsen el anyagi forrást olyan beruházási alapok létrehozásához, amelyek hatékonyan fogják támogatni az agrár- és élelmiszerágazat fellendítését, biztosítva új kis- és középvállalkozások létrehozását a fiatal generációk bevonásával és esélyegyenlőségének megteremtésével.

Az ágazat reformjának megvalósításával kapcsolatban tartsa fontosnak és elsődlegesnek több ezer munkahely megteremtésének lehetőségét, valamint a hazai független élelmiszerbiztonság megteremtését a hazai agrár- és élelmiszerágazat fellendítésével, amely egyben megteremtheti és garantálhatja a vidéki életforma tisztességes fenntarthatóságát Szlovákiában. Az évtizedek óta ígért területrendezés, a földrendezés és a termőföldek tagosítása befejezésének megoldása a szlovák kormány egyik elsődleges feladata lenne a földtulajdonjogi és földhasználati jogok rendezésének érdekében. Ezt nem válthatja ki egy olyan törvényrendelkezés, amely több tízezer földtulajdonos és több ezer gazdálkodó érdekeit sérti.

Mára nyilvánvaló, hogy az agrártárca szakmai tevékenysége szinte csak az Európai Unió támogatási forrásainak elosztására koncentrálódik, ötvözve több esetben a korrupciótól sem mentes ügyletek tolerálásával. Mindezt teszi ahelyett, hogy a vidék hangját meghallgatva egy szakmailag megalapozott szlovákiai agrár-, vidékfejlesztési és élelmezési koncepciót alakítana ki megfelelő és rugalmas törvényi háttérrel, amely egyenlő esélyt ad minden szlovákiai gazda és élelmiszer-előállító tisztességes érvényesülésének és megélhetésének, amely a vidék fejlődésének és megmaradásának egyik alapvető záloga.

Az MKP a fentiek kapcsán is üdvözli és egyetért a szlovákiai gazdák mai, május 4-i tiltakozó megmozdulásával jogos követeléseik érdekérvényesítésében.

Forrás: Felvidék.ma