duray_szarka

Az idei gála helyszíne a budapesti Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központ színházterme volt. A Magyar Kultúra Napja alkalmából január 22-én megrendezett ünnepi eseményen – a Szent Korona másolatának jelenlétében – két Egyetemes és tizenkilenc Magyar Kultúra Lovagja címet adományoztak. Felvidékről Duray Miklós és Szarka Tamás kapták meg az elismerést.

Duray Miklós személyét a kuratórium, azaz a díjat alapító lovagok javasolták, Szarka Tamás jelölését pedig Pogány Erzsébet, a Szövetség a Közös Célokért társulás nevében tette meg.

Duray Miklós (Pozsony, Szlovákia) politikus, író és egyetemi tanár. Az elismerést „A felvidéki magyarság érdekében kifejtett életművéért” adományozták az alábbi lovagias tettekért:

Szarka Tamás (Galánta, Szlovákia) előadóművész, zeneszerző, költő. Az elismerést „A magyar folklór és kortárs zenekultúra fejlesztéséért” vehette át a következő lovagias tettekért:

A további díjazottak listája ITT érhető el.

A Magyar Kultúra Lovagja cím adományozását 1998-ban a Falvak Kultúrájáért Alapítvány (FKA) kezdeményezte a határon belüli, illetve határokon túli közművelődési, irodalmi, zenei, művészeti teljesítmények elismerésére. Az elismerés egyben a köszönet jele a magyar kultúrát támogató hazai és külföldi művészetbarátoknak, szponzoroknak, mecénásoknak, politikusoknak. A díjakat önkormányzatok, társadalmi szervezetek jelölése, valamint az alapítvány tanácsadó testületének javaslata alapján ítélik oda.

A címet minden évben január 22-én, a Magyar Kultúra Napján rendezett gálán adják át, az idén immáron huszadik alkalommal. A Magyar Kultúra Napja Gála a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódó nemzetegységesítő, országos hagyomány. A gálát a Falvak Kultúrájáért Alapítvány és a Honvéd Kulturális Egyesület alapította. A rendezőtársak közössége hazai, külhoni és emigrációban működő civilszervezetekkel egészül ki.

A teljes eredeti cikk itt: Szalai Erika, Felvidék.ma