Petőfi irodalmi és emberi nagyságára Soóky Marian polgármester mutatott rá

A Pro Megere Polgári Társulás szervezésében január 7-én Petőfi-szobrot avattak Nagymegyeren a Hősök terén. A hideg időben is sokan gyűltek össze, hogy leróják tiszteletüket a magyar nemzet lánglelkű költő életműve előtt.

A hófehér színű életnagyságú mellszobor Cséfalvay Kázmér nagyfödémesi szobrászművész kiváló munkája, egyszerre sugároz optimizmust, erőt és barátságot. A szervező társulás elnöke, Mikóczy Dénes őt is a jelenlévők között üdvözölhette, ugyancsak köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy Nagymegyer városának Petőfi-szobra legyen. A kezdeményezést támogatta a Bethlen Gábor Alapon keresztül Magyarország kormánya is. Az ünnepségen Kalmár Dávid személyében Magyarország Nagykövetsége is képviseltette magát.

A nagymegyeri Petőfi-szobor

Impozáns a szobor talapzata is, amely szintén széleskörű összefogással valósult meg. Ennek részese – többek között – a királyhelmeci Suhajda Péter, Mester András füzérkomlós polgármester segítsége és Vörös László kőműves mesteri munkája is.

Petőfi emberi és irodalmi nagyságára Soóky Marián polgármester mutatott rá. A Petőfi-idézetekkel gazdagított beszédében elmondta, Petőfi születése után 201 esztendővel is időszerű, életművéből erőt meríthetünk, hiszen a költő alkotása a szerelmi líra területén is óriási, ahogy az az 1848/49-es forradalom és szabadságharc idején mutatott bátorsága is példaértékű.

A szobrot Nagymegyer polgármestere és a A Pro Megere Polgári Társulás elnöke leplezték le

A magas színvonalas kultúrműsorról Zakál Gyula versmondó és a Kéknefelejcs Népdalkör gondoskodtak, Petőfi Sándor verseinek és azok megzenésített változatainak előadásával.

Ünneplő nagymegyeriek

Oriskó Norbert, Tények.sk