o_radicovaIveta Radičová saját bevallása szerint 2009-ben hallott először a Gorilláról, de csak a médiából. Kétli, hogy az ügyet valaha is felgöngyölítik. Ezt az a tény is nehezíti, hogy valamennyi hang- és képanyag már megsemmisítésre került.

A miniszterelnök asszonynak meggyőződése, hogy a Gorilla-ügyirat igazságok, féligazságok és hazugságok keveréke. Ha a világhálón keringő irat igaz lenne, egyetlen szlovák politikusnak sem hihetnénk már – nyilatkozta a leköszönő kabinet vezetője a Szlovák Rádió Szombati beszélgetések c. műsorában.

A miniszterelnök asszony először a világhálón találkozott a dokumentummal, addig csak a médiából voltak róla értesülései. „Először a dokumentumról valamikor 2009 januárjában a médiából értesültem hasonlóan, mint a többi politikus és újságíró“ – nyilatkozta Radičová a vitaműsorban. Véleménye szerint az ügyre valószínűleg nem derül fény. Ennek az is az okát képzi, hogy a törvény értelmében öt év elteltével megsemmisítik a hang- és képanyagokat.

„Az öt év 2009-ben telt le. A hang- és képanyag, sajnos, már nem létezik. Ami létezhet az a szóban forgó irat a Titkosszolgálat archívumában, de az csak bírói és ügyészségi kérelem alapján adható ki” – jelentette ki a miniszterelnök asszony. A vizsgálatot Radičová szerint a Legfőbb Ügyészség is nehezíti, és nemcsak ebben az egy esetben, hanem más esetekben is. „Meddig jutottunk a gázkibocsátási kvóták kivizsgálása ügyében, a faliújságtenderben, az egyik politikus hangjához hasonló hang kivizsgálása ügyében? A nyomozó szerveknek feltett kérdésemre, hogy mikor lesznek már eredmények, a válasz a többnyire az, hogy mi a vizsgálatot befejeztük, most már a Legfőbb Ügyészségen múlik a dolog” – magyarázza a további gondokat.

Radičová hozzátette azt is, hogy az ügyet már 2006-ban egyszer vizsgálták. „De a tartalmat illetően a nyomozás eredménye nulla volt. Sokkoló, ugye?” – mondja a kormányfő, aki maga sem tudja mennyire hiteles a dokumentum, kétli azonban, hogy az egész igaz lenne. „A tények és a titkosszolgálati játékok közti különbségek megállapítása nem olyan egyszerű. Hogy igazságok, féligazságok és hazugságok halmaza, ahhoz ma már nem fér kétség. Én tényleg nagyon csalódott vagyok, hogy nem léteznek az eredeti felvételek“ – jelentette ki Radičová.

Ha a dokumentum valódi lenne, Radičovának már nem lenne oka egyetlen politikusnak sem hinni, a botrányba ugyanis szinte az egész politikai elit belekeveredett.

SME,  2012. január 7. nyomán