A hétvégén ismét útra keltek a Felvidéki Tavaszi Emlékhadjárat hagyományőrzői. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc legemlékezetesebb és legsikeresebb offenzívája az 1849 áprilisában és májusában lezajlott tavaszi hadjárat volt. Ennek tiszteletére idén 19. alkalommal rendezte meg az emlékhadjáratot az Első Izsai Lovas és Hagyományőrző Egyesület.

hadjarat

Az emlékhadjárat első napjának utolsó állomása a Komáromi járásban fekvő Bátorkeszi volt. Az ünnepi megemlékezésre az 1848-49-es emlékműnél került sor, ahol a község polgármestere, Labancz Roland köszöntötte a lovasokat, huszárokat és a gyalogságot.

Köszöntője után Fehér István tanár mondott ünnepi beszédet. Az emlékmű megkoszorúzása, a díszlövések és a Himnusz után – Vesztergám Miklós tárogatóművész előadása mellett – a program a katolikus templomdombon folytatódott.

Dr. Vass László közreműködésével történelemórára és a gyalogság bemutatójára, Kun Attila közreműködésével pedig a lovasság bemutatójára került sor, de volt huszár- és gyalogsági bemutató, huszártoborzó is. A rendezvény a Tolma baranta bemutatójával ért véget.

Szombaton Búcs, Dunamocs, Dunaradvány és Madar az útvonal; ez utóbbi helyszínen 16 órától a Sutyu-völgyben huszárok, gyalogosok, tüzérek, királyi és császári seregek részvételével csatajeleneteket mutatnak be, de lesz huszárportya is a pincesoron. A programot népművészeti csoportok, barantások fellépése teszi teljessé.

Vasárnap Paton és Izsán keresztül érkeznek Komáromba, a Klapka térre a lovasok, a gyalogosok, majd a dél-komáromi Monostori erődbe vonulnak, ahol bekapcsolódnak az 1849. április 26-i komáromi csata tiszteletére rendezett hadijáték-bemutatóba.
A résztvevők saját korhű ruházatukkal, felszereléseikkel és történelmi fegyvereikkel idézték fel a magyar történelem egyik igen jelentős katonai sikereket felmutató hadi eseménysorozatát.

A hadjárat egy-egy állomása egyben rendhagyó történelemóra is, hiszen a jelenlévők a történelmi beszámolókon túl megismerhetik a korabeli viseletet, s a huszárok életébe is betekintést nyernek.

A nagy tavaszi „rendezvénykígyó” – a szervezők szándéka szerint – hozzájárul a történelemszemléletű gondolkodásmód erősítéséhez, és a kiterjedt nemzetközi ismeretségek révén az európai kulturális kapcsolatok erősödéséhez is.
Határok nélkül összekapcsolódott az egykori hadjárat útja, és hagyományőrzők százai tisztelegnek őseink emléke előtt, felelevenítve a nemzet nagyjainak tetteit.

Forrás: Felvidék.Ma, Miriák Ferenc (A szerző felvétele)