ta3_kotlebaA TA3 hírtelevízió „A politikában” című mai vitaműsorának Marian Kotleba, a „Kotleba  – Mi Szlovákiánk Néppárt” vezetője és Martin Klus, az ellenzéki Szabadság és Szolidaritás (SaS) képviselője voltak a vendégei.

A televízió a „Harc a növekedő extrémizmussal” felirattal közvetítette a vitaműsort. Mint ismeretes, Kotleba pártjának parlamentbe jutása borzolta a kedélyeket, számos politikus figyelmeztetett a szélsőségesség megjelenésére a szlovák törvényhozásban – kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt. Martin Klus arra a műsorvezetői kérdésre, hogy fasisztának tartja-e Kotlebát, körülíró választ adott, hogy radikális, opportunista. Szóba hozta Kotleba múltját, visszatekintett egészen 2005-ig, a betiltott Szlovák Testvériség szervezet működésére is. Kotleba szerint az ország folyamatos szétrablása az extrémizmus, és az is, hogy amíg 1991-ben ünnepeltük az oroszok kivonulását, most amerikai katonákat akarnak Szlovákiába hívni. Klus erre úgy reagált, hogy ez NATO-tagságunkból ered, egyfajta elővigyázatosság is az oroszokkal szemben, és felhozta Ukrajna példáját.

Konkrét témaként szóba került az a javaslat, hogy a középiskolások látogassanak el Auschwitzba, hogy saját szemükkel lássák, mi történt a koncentrációs táborokban. Ezt a javaslatot – ahogy arról korábban tájékoztattunk – Simon Zsolt (ex-Most-Híd) független képviselő kezdeményezte, és többek között Martin Klus is támogatta aláírásával. Kotleba hangsúlyozta, hogy a javaslatban ott van a „kötelező” kifejezés, és ezzel neki komoly fenntartásai vannak. „Mi van, ha  szülők másként gondolják?” – mondta. Emlékeztetett arra is, hogy a második világháborúban más bűnök is voltak, amelyekre figyelmeztetni kell. Példának említette az amerikaiak által ledobott atombombákat Hirosimára és Nagaszakira. Azzal Klus is egyetértett, hogy a „kötelező” kifejezés nem a legmegfelelőbb, és talán jobb lenne azt „lehetőség”-re cserélni.

Szóba került a kormányprogram is. Kust elmondta, a Szabadság és Szolidaritás párt nemet mond rá, mivel a kormányprogram a folytonosság jegyében fogalmazódott meg, és pont ez az, amit nem akarnak. Kotleba hangsúlyozta, ők aszerint szavaznak, hogy mit tartanak jónak Szlovákiának. A kormányprogram hibái között említette a migránsokkal szemben védelem hiányát is. Klus tájékoztatott arról is, hogy több képviselőtársával közösen Kotleba pártjának javaslatait sem támogatják – a párt és vezetőjének tisztázatlan előélete miatt. Kotleba szerint ez is mutatja, hogy egy kabaré, színház a parlament, és őt – mint újonc képviselőt – sokkolta a parlament ülése a kormányprogram vitájáról. „Öt napi nem csináltunk Szlovákiáért semmit”– mondta.

Az Európai Unióról is szó volt, Kotleba azt egy süllyedő Titanicnak tekinti, amelyet ott kell hagyni. Martin Klus figyelmeztetett, ha ez megtörténne, Szlovákia Európa legszegényebb országává válna.

O.N., Felvidék.Ma, Tények.sk