A magyar néppárti delegáció és a határon túli magyar nemzeti közösségeket képviselő európai parlamenti képviselők március 2-án találkoztak Markus Warasinnal, az Európai Parlament új elnökének kisebbségügyi tanácsadójával. Antonio Tajani elnök mandátumának kezdetén új tanácsadói posztot hozott létre, amely többek között a nyelvi kisebbségekkel foglalkozik. A pozíciót Markus Warasin tölti be, aki megtiszteltetőnek érezte, hogy a magyar képviselők az elsők, akik megkeresték őt. Mint mondta, ebből is látszik, hogy valóban szívügyüknek tekintik a magyar érdekek megjelenítése;t és komolyan gondolják a kisebbségvédelmet.

A megbeszélésen jelen volt Bocskor Andrea kárpátaljai, Csáky Pál felvidéki, Deli Andor vajdasági, Sógor Csaba, Tőkés László és Winkler Gyula erdélyi EP-képviselők, valamint Gál Kinga, az EP Kisebbségi Munkacsoportjának társelnöke. A résztvevők örömüket fejezték ki, hogy az Európai Parlament fennállása óta először külön megbízott foglalkozik a nyelvi és nemzeti közösségek kérdésével, hiszen évek óta küzdenek egy önálló kisebbségi biztosi pozíció kialakításáért az Európai Bizottságon belül. Ezzel a lépésével Tajani elnök és az Európai Parlament példát mutathat a Bizottságnak is, hogy valóban komolyan foglalkozik a nemzeti kisebbségek jogaival.

Örömre ad okot, hogy a tanácsadó külön kiemelte: a pozíció létrehozásának ugyan szimbolikus jelentősége is van, ám azt meg is kell tölteni tartalommal és eredményekkel. Ezért tájékoztatni fogja Tajani elnököt nemcsak a mostani találkozóról, hanem a soron következő egyeztetések eredményeiről is.

A találkozó elején a jelenlévő képviselők röviden bemutatták a nemzeti közösségeiket érintő aktuális helyzetet és felvázolták elképzeléseiket a jövőbeni együttműködésről. Ezután részletesen kitértek azokra a területekre, amelyekre véleményük szerint kiemelt hangsúlyt kell fektetni a jövőben. Említésre került az Európai Parlament és a FUEN (Európai Nemzetek Föderatív Uniója), illetve az Európa Tanács közötti szorosabb kapcsolat kialakítása, a Kisebbségi Munkacsoport működése valamint egy kisebbségvédelmi EP-határozat újragondolása, amellyel a munkacsoport már évek óta foglalkozik, de eddig mindig a Parlament legfelső vezetésének ellenállásába ütközött. Ugyancsak szóba került a Bizottság által elutasított Minority Safepack elnevezésű európai polgári kezdeményezés – ennek új lendületet adhat a közelmúltban megszületett bírósági döntés, melynek értelmében az Európai Bizottságnak ismételten foglalkoznia kell a kezdeményezéssel.

A jó hangulatú, őszinte eszmecsere végén a jelenlevők megegyeztek abban, hogy a jövőben is folytatják az együttműködést a kisebbségek jogainak előmozdítását szem előtt tartva.

Forrás: Csáky Pál fb-bejegyzése