Menyhárt József MKP-elnökkel és Vadkerti Imre rockénekesssel. Szabó Marika szerint „Az ő példájuk is bizonyítja, hogy a közélet és a kultúra nagyon jól megfér egymás mellett” (Fotó: SzM facebook)

Szabó Marika, a Vámbéry Ármin Gimnázium tanárnője először indul az önkormányzati választásokon, mégpedig képviselőjelöltként az MKP listáján, Dunaszerdahely városának 4. körzetében. Vele beszélgettünk.

Hogyan került a Magyar Közösség Pártja jelöltlistájára?

A nyár folyamán Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere az MKP helyi szervezetének elnökeként kért fel a jelöltségre. Miután vállaltam, az MKP dunaszerdahelyi taggyűlése ezt szavazatával megerősítette.

Azért ennek bizonyára voltak előzményei is…

Tanárnőként és dunaszerdahelyi lakosként eddig is részt vettem számos helyi közéleti és kulturális rendezvényen. Ott vagyok szinte minden megemlékezésen, koszorúzáson, színházi előadáson, koncerten, a szavalóversenyeken a zsűriben tevékenykedem. Karaffa Attila – akinek korábban az osztályfőnöke voltam – többször megkért például, hogy szavaló diákot biztosítsak különböző ünnepségekre. Ilyenkor rendre én is kimegyek az adott eseményre, és nagyon büszke vagyok a diákjaimra.

„Számomra Dunaszerdahely a világ közepe!”

Mit jelent az ön számára Dunaszerdahely?

Nekem Dunaszerdahely a világ közepe. Lokálpatrióta vagyok, ehhez a városhoz kötődik az egész életem. Itt születtem, a helyi magyar gimnáziumban érettségiztem, majd a pozsonyi Comenius Egyetem Bölcsészettudományi Karán szerzett tanári diplomával visszatértem az alma materbe, a Vámbéry Ármin Gimnáziumba, ahol már 24. éve tanítok. Ide járt most harmadéves egyetemista Bálint fiam, és ugyancsak itt érettségizik az idei tanévben Máté fiam is.

Tanárnőként mire összpontosítja a figyelmét?

Tanítványaimat hazaszeretetre, magyarságtudatra tanítom. Hiszem, hogy nagyon fontos az embernek egy közösséghez, közösségbe tartozni, és tehetsége, lehetőségei szerint azt támogatnia, segítenie kell. A diákoktól érkező visszajelzések mutatják, hogy érdemes dolgozni. Idén az osztályomban olyan gimnazista is érettségizik, akinek már az édesanyját is tanítottam. A tanítást hivatásomnak tekintem, és szívvel-lélekkel teszem a dolgom. Diákok tucatjaival szerettettem meg az olvasást, a színházlátogatást, a magyar kultúra, történelem, művészet, hagyományaink, múltunk tiszteletére tanítom őket.

Az MKP csapata az aradi vértanúk emléknapján tartott koszorúzási ünnepség után. A képen: Horony Ákos, Péntek István, Bugár György, Dohorák Sándor, A. Szabó László, Szabó Marika, Hájos Zoltán, Szabó Katalin, Karaffa Attila, Hegyi Gyula (Fotó: SZM facebook)

Szabadidejében mivel foglalkozik?

A szabadidőmet is nagyrészt itt töltöm. Örülök, hogy Dunaszerdahely az utóbbi évtizedekben nyüzsgő várossá vált. Nem csak a DAC miatt érdemes idelátogatni, hiszen Makovecz Imre világhírű építészünk tervei alapján Dunaszerdahely vonzó, csinos város lett, ahol sok színes kulturális program valósul meg. Színházba, moziba, koncertekre járok. Mindig örülök, ha a rendezvényeken jelenlegi és volt diákjaimmal találkozom. Örülök annak is, hogy sikeres, hazájukat, nemzetüket tisztelő becsületes emberekké váltak. Persze a DAC hazai meccseire is kijárok, néha még idegenbe is eljutok. Nagy élmény volt például Pozsonyban, a Slovan elleni mérkőzésen a „kemény maggal” együtt énekelni a magyar himnuszt.

Önkormányzati képviselőként mire irányulna a tevékenysége?

Hivatásom és érdeklődési területem révén elsősorban az oktatás és a kultúra területén dolgoznék szívesen az önkormányzatban. Nagyon szeretném – és tenni is szeretnék ezért –, hogy anyanyelvünk használata minél szélesebb körben természetes legyen. Felnőtt fiaimat is ebben a szellemben neveltem. Boldog leszek, ha majd egyszer születendő unokáim is ezt az utat járják.
Forrás: Felvidék.ma

„Örülök, hogy Dunaszerdahely az utóbbi évtizedekben nyüzsgő várossá vált. Nem csak a DAC miatt érdemes idelátogatni.”