Csáky Pál az MKP és a Most-Híd koalíciós tárgyalásai után:

Az elmúlt hetekben nem nyilvánultam meg, nem akartam megzavarni a koalíciós tárgyalásokat, amelyeknek nem voltam részese. Ma reggel azonban – felkérésre – úgy döntöttem, elmondom a véleményemet. Önök majd eldöntik, jól tettem-e.

Ma reggel felhívott Martin Kalužák, a szlovák közszolgálati rádió riportere és megkérdezte, hajlandó lennék-e elmondani a véleményemet a Most-Híd tegnapi döntése kapcsán. Azt feleltem, hogy nem vagyok az MKP vezetője, őket kellene kérdeznie. Ő erre azt válaszolta, hogy az én véleményemre kíváncsiak, a tapasztalataim és az eddigi munkám miatt. A válaszom az volt, hogy nem nyilatkozom az MKP nevében, csupán a saját véleményemet tudom elmondani. Íme, az interjú átirata:

Kaluzák: Csáky úr, a Most-Híd tegnapi kommunikációja szerint ők azért döntöttek a tárgyalások befejezése mellett, mert önök kitartottak a jelöltlista 50-50 százalékos feltöltésében. Mi erről az ön véleménye?

Csáky: Azt hiszem, ez csak a formális ok. Egyébként szeretnék visszautalni arra a tényre, hogy az 50-50 százalékos felosztást nem az MKP, hanem a Híd találta ki, mindjárt a tárgyalások elején. Ők azt javasolták nekünk, hogy 50 százalékot kapunk akkor, ha feladjuk az identitásunkat és felmegyünk az ő listájukra. Innen indult a tárgyalás.
Szerintem azonban az igazi ok az, hogy teljesen másként látjuk a világot az MKP-ban, és másként látják ők, a Most-Hídban. Mi le akarjuk váltani a Fico-Danko-Bugár csapatot, míg ők újra belemennének egy Smer-SNS-Most koalícióba. Számunkra az ő politikai manővereik nagyon problematikusak, azt gondoljuk, hogy ha az erkölcstelenség begyűrűzik a politikacsinálásba, az morálisan teljesen szétzilálhatja az adott politikai közösséget. A Most-Híd ilyen jellegű politizálása ezért életveszélyes a szlovákiai magyar közösség számára.

Kaluzák: Sokan viszont azt mondják, hogy nagyon veszélyes helyzet alakult ki, mert 30 év után reális a veszély, hogy a szlovákiai magyar közösségnek nem lesz képviselője az új szlovák parlamentben.

Csáky: Egyetértek önnel, ez valóban veszélyes helyzet. Az MKP tudatosítja ezt a veszélyt, ez volt az ok, ami miatt bizonyos fenntartásaink ellenére leültünk tárgyalni, s korrekt módon kerestük a megoldást. Az elvektől azonban nem léphettünk vissza, ezért javasoltuk azt is, hogy egyetlen pártelnök se vezesse a listát, a pártelnökök mutassanak alázatot, és legyenek a lista végén. Elismerem, hogy eme javaslat lényege az volt, hogy ne Bugár Béla vezesse a közös listát, hiszen ő elfogadhatatlan a Szlovákiában élő magyar közösség nagy része számára. Magam úgy gondolom, Bugár vezetésével nem értük volna el a 7 százalékos küszöböt, nem beszélve arról, hogy egy ilyen megoldással szemben sok MKP-tagnak lett volna kifogása, nekem személyesen is. Az az igazság, hogy a két párt ma két, egymástól eléggé eltérő vércsoportot képvisel, ez a megállapítás nem csupán a pártok vezetőire, hanem a választóikra is érvényes.

Kaluzák: Igen, az ön tegnapi nyilatkozata érdekes. Az MKP szóvivője azt kommunikálta, hogy mind Menyhárt úr, mind Berényi úr, mind pedig ön hajlandóak lettek volna nem szerepelni a közös listán akkor, ha ott Bugár úr neve sem jelent volna meg. Ráadásul az is elhangzott, hogy ön még nem is döntötte el, hogy indul-e egy ilyen koalíciós listán.

Csáky: Nézze, Bugár Béla bejelentését, hogy ő hajlandó akár nem is indulni a listán, én üres színjátéknak tartom, amit egy percig sem szabad komolyan venni. Két olyan feltételhez kötötte ugyanis ezt, amiről 100 százalékig tudta, hogy nem fog megvalósulni. Ahhoz, hogy a Most-Híd elnöksége javasolja ezt a megoldást és a Híd országos tanácsa hagyja is jóvá, s ahhoz, hogy az MKP fogadja el – úgymond, az ő „áldozata” ellentételezéseként – a 70-30 százalékos arányt. Biztos volt benne, hogy egyik sem valósul meg, így csak a nagyon naiv vagy nagyon befolyásolható emberek vehették komolyan ezt a felajánlást. Bugár narcizmusa egyébként sem engedi meg, hogy olyan listán szerepeljen, amelyet nem ő vezet. Neki nem a közösség érdeke a fontos, hanem mindig csak a saját személyes pozíciója.
Ami az én személyemet illeti: nézze, én mindig is igyekeztem elvszerűen viselkedni a politikában, akkor is, ha ideiglenesen vesztettem is ezzel. A sors azért néha kompenzál, idén májusban az MKP az én listavezetésemmel közel 5 százalékos eredményt tudott produkálni az EP-választáson. Magam 25 ezer személyi szavazatot kaptam, ez kötelez. Azt mondtam tehát, hogy kész vagyok segíteni a csapatnak, de nem minden áron. Ha olyan megállapodás születik, amely a programot és a jövő politizálását illetően is elfogadható, akkor kész vagyok felmenni a listára. Ha viszont csak a képviselői posztokról lenne szó, akkor én távol tartom magam egy ilyen parasztvakítástól. Mától új helyzet van: az MKP-nak most minden támogatásra szüksége van, így kész vagyok felmenni a magyar összefogás listájára, akár a sokat emlegetett 150-ik helyre is.

Kaluzák: Igen, de a Híd azt állítja, vannak olyan belső közvélemény-kutatásai, amelyek szerint el tudják érni az 5 százalékos küszöböt. Van önöknek is hasonló belső információjuk az MKP-t illetően?

Csáky: Nézze, a helyzet komoly és veszélyes, és nem a mai közvélemény-kutatási eredmények a fontosak, hanem a februári választási eredmények. Itt most az a kérdés, mennyire lesznek elvszerűek a szlovákiai magyar választópolgárok, mennyire fogják elfogadni, hogy egy olyan Most-Hídra szavazzanak, amely képes újra összeborulni a Smerrel és az SNS-el.
Az MKP előtt két út van: megszólítani a szlovákiai magyar társadalom legszélesebb rétegeit, valamint azt bizonyítandó, hogy tényleg kormányváltást akar, legalább tárgyalni a formálódó politikai alternatíva pártjaival is. Ez azt is jelenti, hogy két elvi lehetőség között kell majd döntenie a pártnak legkésőbb novemberben: formálisan, a jogi előírások alapján egyedül indul, de a magyar összefogás listájával, ahol ott lesznek a szlovákiai magyar társadalom legszélesebb rétegeinek képviselői, vagy elméletileg van egy más lehetőség is, amely nagyobb biztonságot kínál arra, hogy legyen az MKP programjának képviselője az elkövetkezendő parlamentben. Ez pedig az a jelen pillanatban 100 százalékig csak elvi lehetőség, hogy esetleg részese lehet egy alternatív, kormányváltást megcélzó hármas vagy ötös koalíciónak.

Kaluzák: Kaptak már javaslatot erre, vagy tárgyaltak szlovák pártokkal?

Csáky: Nem, hiszen mi komolyan gondoltuk a Híddal való megegyezést. Csak velük tárgyaltunk, semmiféle alternatív megbeszélések sem folytak, tárgyalásokról nem is szólva. De tegnaptól más a helyzet, s ezt bizonyára a szlovák pártok is észreveszik. Látjuk, hogy van, aki el akarja lopni tőlünk a magyar szavazókat. De talán lesz olyan is, aki a partnert fogja keresni bennünk a kormányváltáshoz. Meglátjuk, ez a jövő kérdése, de ez nem csak az MKP felelőssége, hanem a szlovák ellenzéki pártoké is. S persze az sem biztos, hogy meg tudunk egyezni velük, vannak elvek, amelyekből az esetleges velük való tárgyalásokon sem engedhetünk.
S természetesen megkérdezzük a jövőről választóink, tagjaink véleményét is, aszerint fogunk majd eljárni.

(forrás: Csáky Pál fb-megosztása, 2018.08.27.)