Suba Sára az Egyiptomban tartott világbajnokság dobogóján. (Fotó: Szlovákia Búvárszövetségének fb-oldala, illetve Suba Sára archívuma)

A világbajnoki ezüstérem után már az új feladatokra összpontosít Suba Sára ifjúsági felvidéki uszonyos úszó.

Augusztus elején az egyiptomi Sarm-es-Sejkben rendezett junior uszonyos úszó-világbajnokságra az életének 15. évében járó Suba Sára Szlovákia válogatott csapatának tagjaként utazott ki, és egyedüli éremszerzője lett az országnak, miután az 50 méteres uszonyos úszás döntőjében – az orosz Ermaljuk mögött – másodikként ért célba.

„Az európai embert komolyan megviselő körülmények voltak Egyiptomban” – mondta portálunknak Suba Emese, a versenyző édesanyja, aki a helyszínen szurkolt a lányának. A szabadtéri medence vizét folyamatosan hűteni kellett, miután a kinti hőmérséklet a 40 fokot is elérte.

„Ez az ezüstérem a Bukor-féle benyúlás eredménye” – mondta Sára a Felvidék.ma portálnak nyilatkozva, miután két századdal előzte meg a török Ulkert. Sára további sikereket is elért, három számban indult, mindegyikben döntőbe jutott.

Egyértelmű, hogy Bukor Ádám világklasszis úszóra célzott Sára, hiszen közös edzőjük van Jakoda Tibor személyében. Mint ismeretes, Bukor Ádám, miután a szlovák szövetség részéről nem kapott a teljesítményeivel arányos támogatást, ma már a magyar válogatottat erősíti.

Suba Sára edzését szülői felkérésre vállalta el Jakoda Tibor, aki májusban így nyilatkozott nekünk Suba Sáráról: „Az őserő lakozik benne. Egy csiszolatlan gyémánt”.

Megkértük az edzőt is, értékelje Sára teljesítményét.

„Nagyon örülök Suba Sára világbajnoki második helyezésének, amelyet a fő úszószámában ért el. Egyikünk számára sem volt könnyű feladat, hiszen itthonról kellett „végigkommunikálnunk” az egész versenyt. Még nem ismerem őt elég jól ahhoz, hogy tudjam, maradéktalanul elvégzi-e a rászabott feladatot. Április óta dolgozunk együtt, az eddigi célkitűzéseket teljesítettük. Főleg azokat a technikai hiányosságokat kellett eltávolítanunk, amelyek rossz irányba befolyásolhatták volna a világbajnokságon nyújtott teljesítményét. Sára fiatal kora ellenére érett versenyzőként állt a rajtkőre. Az egyiptomi hőség és a messze nem ideális versenykörülmények ellenére nem történtek nagyobb technikai problémák, így mindannyiszor döntős volt, hozta a formáját. Ehhez a négy hónap alatt rengeteg közös munkára volt szükség, amihez a versenyző részéről nagyon jó a fogadókészség” – mondta Jakoda Tibor.

Hozzátette: „Sára alapjából véve egy nagyon erős és gyors versenyző, a következő időszakban erre helyezzük a hangsúlyt. Ha előbbre lépünk – amiben én biztos vagyok –, akkor Sára az eddigi tapasztalata és akaratossága mellett még szebb és fényesebb eredményeket érhet el.”

Forrás: Oriskó Norbert, Felvidék.ma