Dallas, 2022. augusztus 4.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök nyitóbeszédet mond az Amerikai Konzervatív Unió nyári konferenciáján (CPAC) Dallasban 2022. augusztus 4-én.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Nem csak Orbán Viktor nagy sikerű dallasi beszédében a miniszterelnök békemissziója újabb fontos állomásán kimondta: „amerikai-orosz béketárgyalások nélkül sosem lesz béke Ukrajnában”.

Július 21-én Szijjártó Péter Moszkvában járt. A külgazdasági és külügyminiszter mint sajtótájékoztatóján elmondta, mandátuma az utazásra arra szólt, hogy 700 millió köbméter gáz pótlólagos vásárlásáról tárgyaljon.

A „neolibeális körökben” nagy örömmel csaptak le az eléjük vetett „koncra”. Botrányosnak tartották, hogy Magyarország kormánya az egyetlen az EU-ban és a NATO-ban is, aki tárgyalást folytat a háború után Oroszországban.

A múlt héten arról szóltak a hírek, hogy Gerhard Schröder korábbi német szövetségi kancellár Moszkvában találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Miután Schröder már „csak” exkancellár, így a moszkvai utazást magyarázhatják úgy, hogy az nem a hivatalos német vezetés lépése volt.

Törökország nem EU-tag, viszont a NATO tagja. És lám, pénteken Tayyip Erdogan török elnök oroszországi látogatása során Vlagyimir Putyinnal is eszmecserét folytatott. A NATO-tag Törökország tehát a legmagasabb szinten tárgyalt Oroszország elnökével.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő többször rámutatott, hogy az EU nem meghatározó tényező a világesemények folyamatában. Látva annak vezetésének (nevesítve: Európai Bizottság) kapkodó lépéseit, most talán ez nem is baj.

Mert az óhajtott békét – tetszik vagy nem — valóban tárgyalásokkal lehet csak elérni. Budapesten ezt tudják.

Oriskó Norbert / Tények.sk