A fotón Szörényi Levente, fotó: Almárium

A Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző nem számított rá, hogy évtizedeken át töretlenül népszerű lesz Bródy Jánossal készült rockoperája, az István, a király. Az idén 40 éves művet övező váratlan sikerről, valamint a számára feltöltődést jelentő szőlőművelésről is mesélt a művész a Duna Almárium című műsorában.

Szörényi Levente szerint kimondani is félelmetes, hogy idén már négy évtizede, hogy bemutatták Magyarország elsőszámú rockoperáját, az István, a királyt. A klasszikussá vált zenés színdarabról már többször elmondta: a kezdetekkor még egyáltalán nem lehetett látni, hogy ilyen sokáig kitart majd a népszerűsége.

„Pár évvel ezelőtt egészen közeli élményen keresztül tapasztaltam meg, hogy az új nemzedéket is képes megszólítani ez a zene. A kisunokám mindössze hároméves volt, amikor 20 centire ugrálva a földtől énekelte, hogy »Abcug Koppány, le vele!«” – osztotta meg a Duna Almárium című műsorának vendégeként Szörényi Levente. Az István, a király zeneszerzője a rockopera sikere előtt az Illés-együttes, majd a Fonográf tagjaként élte a művészek mozgalmas napjait, és hamar ráébredt, hogy szüksége van egy olyan nyugodt helyre és tevékenységre, ami új energiát ad neki. 1994 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel, a Balaton-felvidéken termelt boraival több szakmai elismerést is begyűjtött.

„A pályámon elfáradtam, éreztem, hogy ki kell mozdulnom a művészet kereteiből. Szerettem volna a lelkemet feltölteni, ezért vásároltam egy szőlőtermő területet, ahol zöld munkát végzek. A jobb csuklóm mára tönkrement, annyit dolgoztam, most már elektromos metszőollót használok” – fűzte hozzá Szörényi Levente. A teljes beszélgetés újranézhető az Almárium Médiaklikk-oldalán.

Almárium – minden hétköznap 13:40-től és 15:00-tól a Dunán.

Forrás: A Kossuth Rádió, MR4 és vallási műsorokért felelős főszerkesztőségének sajtóanyaga (Gy.R.)