parkyanyA Matica slovenská 25-30 emberrel tette le a párkányi Štúr-szobor alapkövét október 28-án. A szoborállítás ellen tiltakozva helyi civilek, valamint az MKP és a Csemadok nevében mintegy 100-120 ember sétált a helyszínre békés légkörben.

A Matica slovenská párkányi szervezete nevében október 28-án a Duna-parton egy tucatnyi ember gyűlt össze, szlovák zászlóval, s mint megtudtuk, túrócszentmártoni és pozsonyi vendégekkel, illetve szónokkal az élen. Ugyanakkor a Csemadok párkányi szervezetének felhívására és az MKP közleményére 16.00 óra előtt már gyülekeztek azok a „csendes” tüntetők is, akik ellenzik Štúr párkányi szobrának felállítását.

Az egykori Duna szálló kerítésén – mely előtt a szervezők elvonultak – jól látható betűkkel ez a felirat fogadta a szoborállítás kezdeményezőit:
PÁRKÁNY = PARKAN /= ŠTÚR (ovo) – azzal a nyilvánvaló jelentéssel, hogy Párkány egyenlő Parkannal, de nem egyenlő Štúr(ovo)- val.

A Matica az ünnepi rendezvényt a szlovák himnusz eléneklésével kezdte, majd több szónok is felszólalt. A szónoklatok nemzetbátorító és Štúr személyét magasztaló üzenetei alatt az ellentüntetők énekléssel próbálták kifejezni nemtetszésüket, ellensúlyozni a hazugságot sem mellőző, túlzó beszédet.

A maticás szervezők közül, volt aki közel jött az ellentüntetőkhöz, és a már jól ismert „jelszavakkal” a Duna másik oldalára küldte a magyar tüntetőket. Ám ez sem maradt visszhang nélkül, s az éneklés is egyre hangosabb volt.

A 16.30 órakor Esztergomban megszólaló tárogató hangját sajnos a szél másfelé fújta. Az ünneplők örömfotózása percében a Felvidék molinó is közelebb került az ünnepeltekhez.

A csaknem egy óra hosszáig tartó Matica-rendezvényen az ellentüntetők békés tiltakozásukat a magyar és székely himnusz, a Boldogasszony anyánk, valamint Kossuth nótákkal nyilvánították ki.

A szoborállítók úgy tették le a leendő emlékmű alapkövét, hogy azon a napon még nem volt meg rá az engedélyük.

Forrás: DE, Felvidék.ma