2014. január 2.
Témaorientált felvidéki portál

3. téma: MARADUNK

– a Felvidéken – természetesen – olyan történések is vannak, illetve olyan gondolatok is születnek, melyek fennmaradásunkra, asszimilációnk megakadályozására irányulnak. Ez a zöld oldal…

2. téma: LEBOBÉLA

– felvidéki magyar Golgota? A 2010-es szlovákiai parlamenti választások egy érdekes társadalmi jelenségre hívták fel a figyelmet. Arra a kérdésre, hogy „Miért válasszunk így?”, az ok ilyen egyszerű is lehet: „Lebo Béla!”.
Mi húzódik a jelenség mögött? Hogyan látják ezt közéletünk szereplői? Miközben a rendszerváltozás óta eltelt több mint két évtizedben (mely alatt Bugár Béla több mint 20 éve pártelnök, 1998-ig az MKDM-ben, majd 2007-ig az MKP-ban, utána 2009-től a Most-Hídban) több mint 110 ezerrel csökkent a felvidéki magyarok száma? Van visszaút? – ezekre a kérdésekre keressük a választ, miközben a felvidéki magyarság körülményeire is rámutatunk. Ez a portál téglavörös oldala.

1. téma: GORILLA

Szlovákiában 2012-ben az ún. Gorilla-botrány uralja a közéletet és a politikát. Százszámra jelennek meg különböző cikkek a különböző szlovák lapokban, melyek többsége nem jut el a magyar olvasókhoz. A Tények.sk ezen a helyzeten próbál javítani. Cikkeink döntő többségükben a véleményformáló szlovák lapok, portálok anyagainak magyar fordítása – kommentár nélkül. (a magyar portálok cikkeiből a „Weblinkek” menüpont alatt érhető el válogatás). Mindez ugyan a teljesség igénye nélkül, de úgy, hogy a magyar olvasó átfogó képet kapjon az ún. Gorilla-botrányról.
Szlovákiában – sajnos – nem csak a Gorilla-botrány mérgezi a politikai és társadalmi légkört, hanem egyéb „anomáliák” is mindennaposak. Ezekre is betekintést adunk – a kék oldalakon

A Tények.sk oldalon valamennyi cikknél feltüntetjük a forrást is, anonim írások nem kapnak helyet! Az oldal még fejlesztés, illetve tesztelés alatt. Észrevételeiket, hozzászólásaikat, kérdéseiket az info@tenyek.sk címre küldhetik.

Az oldal tartalmát Olvasónk is bővíthetik, ha témába illő, névvel, forrással ellátott anyagot, cikket, képet küldenek a fenti címre.

Oriskó Norbert, az oldal szerkesztője