gorogbuA külpolitika hevében ég ma a Most-Híd: bemutatták a vegyespárt Polgári Vízió 2016 névre hallgató stratégiai dokumentumának tizedik, Szlovákia kül- és biztonságpolitikájának alapvetéseivel foglalkozó fejezetét. És még a görögöknek is jutott idő beszólni.

Ami az előbbit illeti: kissingeri mélységű stratégiai helyzetfelmérést és ajánlást a Most-Híd biztonságpolitikai kisokosától senki ne várjon,de még csak az olyan „szexin” hangzó szófordulatoknak sem kell feltétlenül bedőlni, mint például az „integrált stratégiai perspektíva”.
Akármit jelentsen is ez Szlovákia számára, az iromány ettől még halálosan unalmas olvasmány marad annak, aki az elmúlt fél évben kettőnél többször hallgatta/nézte/olvasta a fősodratú média bármely nyelvű kiadásának külpolitikai híreit. Bugárék ugyanis szóról szóra felmondták a leckét: kevesebb Oroszországot, több Amerikát! És ebben még csak kis írói túlzás sincs, ugyanis a dokumentumot bemutató Bugár Béla pártelnök a sajtótájékoztatón kerek-perec ellenféllé nyilvánította a nagy medvét. Mondván: „Oroszország stratégiai partnerből stratégiai konkurenssé, sőt ellenféllé vált”.

A vegyespárt éppen ezért támogatná az erősebb amerikai politikai és – figyelem! – katonai jelenlétet nem csak Európában, hanem Szlovákia területén is. Az amerikai jelenlét nélkül ugyanis az öreg kontinens biztonsága nem szavatolható – a Most-Híd sztratégoszai szerint. Ezek egyike Ondrejcsák Róbert egykori államtitkár, az Európai és Észak-atlanti Kapcsolatok Intézetének igazgatója, aki maga is jelen volt a dokumentumot bemutató sajtótájékoztatón.

A kőkemény atlantista vonalat képviselő Ondrejcsák mellett az univerzális Gál Gábor volt a harmadik szakértő, aki a Szlovákia biztonságának alaptéziseit jelentő anyagot ismertette. A szlovák fegyveres erők korszerűsítésének szükségességéről értekezett, üdvözölve azt a Szlovákia által vállalt NATO-kötelezettséget, hogy az ország védelmi kiadásait a GDP 1,6 százalékára emeljék.
Bugár Béla pártelnök reagált a hétvégi görögországi választások eredményeire is. Mint ismert, a vasárnapi előrehozott választásokon az a baloldali Sziriza párt került ki győztesen, amely az országgal szembeni brutális nemzetközi megszorítócsomagok felülvizsgálatának ígéretével vált az ismeretlen semmiből kormányerővé. A hivatalos, jogi eredmény még meg sem született, amikor az Európai Központi Bank már be is jelentette: szó sem lehet a görög adósság csökkentéséről, pláne elengedéséről.

A hnonline.sk kérdésére Bugár Béla is az EKB álláspontját osztva válaszolt és kijelentette: a leghatározottabban ellenzi azt, hogy Szlovákia hozzájáruljon az adósság egy részének vagy egészének elengedéséhez. Bugár szerint is folytatni kell a reformokat és teljesíteni azokat a feltételeket, amelyeket az úgynevezett „mentőcsomag” fejében írtak elő Görögország számára.

Forrás: Szűcs Dániel, Felvidék.ma