Negyvenegy csoportban 1931 illegális bevándorlóval – köztük 339 gyermekkel – szemben intézkedtek a rendőrök a polgárőrökkel együttműködve Csongrád megye déli részén vasárnap – tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője hétfőn az MTI-t.

Szenti Szabolcs közölte: a legnagyobb csoportot 4 óra 40 perckor Röszkénél fogták el. Ott 106 szíriai és 9 afgán állampolgár lépte át illegálisan a zöldhatárt.
A Készenléti Rendőrség járőrei Szeged-Szentmihálytelek külterületén állítottak meg 4 autót vasárnap hajnalban. A járművekben összesen 15 szír illegális bevándorló utazott. A sofőröket – szegedi, csanyteleki és aradi lakosokat – előállították. A nyomozás adatai szerint a bevándorlók fejenként 150 eurót fizettek K. Károlynak, hogy Budapestre vigyék őket.
Az ásotthalmi mezőőrök állítottak meg egy kisteherautót Zákányszék külterületén szintén vasárnap reggel. A jármű rakterében 11 szíriai illegális bevándorló volt, akik – a gyanú szerint – 1500 eurót fizettek a bácsalmási sofőrnek, hogy a fővárosba vigye őket.
A sofőrök ellen jogellenes tartózkodás elősegítése vétségének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás, a bűncselekmények elkövetéséhez használt járműveket lefoglalták. Az illegális bevándorlók ügyében pedig idegenrendészeti eljárást kezdeményezett a rendőrség – tudatta a szóvivő.
A hétvégén három nap alatt tiltott határátlépés miatt 5544 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök országszerte. Kilenc gyanúsított ellen közokirat-hamisítás, hét ellen pedig embercsempészés miatt indult büntetőeljárás – közölte a police.hu oldalon az ORFK. (mti)