Az utóbbi időben száznyolcvan fokos fordulat állt be Bugár Béla szótárában Robert Ficót illetően.  - Fotó: sme.sk
Az utóbbi időben száznyolcvan fokos fordulat állt be Bugár Béla szótárában Robert Ficót illetően. – Fotó: sme.sk

Ügyes és felelősségteljes politikus, aki egyenértékűnek tartja valamennyi partnerét. Na és persze, minden erejével a kormányprogram teljesítésére törekszik. Ez lenne Robert Fico szlovák kormányfő, legalábbis Bugár Béla, a Most-Híd elnöke és a Smer-SD jelenlegi koalíciós partnere szerint.

Nos, be kell látnunk, az utóbbi időben száznyolcvan fokos fordulat állt be Bugár Béla szótárában Robert Ficót illetően. Nemrégiben még ugyanis egészen más jelzőkhöz szokott fülünk, ha Bugár Ficóról beszélt. Szótárában többnyire a hazug, vagdalkozó, megosztó jelzők rezonáltak Ficóval kapcsolatban, vagy hogy olyan politikus, aki nem teljesíti az ígéreteit.

2006-ban Bugár még azt nyilatkozta az első Fico-kormányról (amelyben az akkori SNS-nek és Mečiar pártjának kb. akkora beleszólalása volt a dolgokba, mint neki meg Dankónak most), hogy a „jelenlegi kormány káros a polgárok számára, bár azok ezt eddig még nem vették észre”. Bugár szerint „Robert Fico és a Smer-SD hazugsággal jutott hatalomra”.

2007-ben is azt nyilatkozta Bugár a Népszabadságnak Ficóról, hogy „a múlt évi júniusi parlamenti választást hazugságokkal és nem teljesített ígéretekkel nyerte, és ugyanezt a módszert alkalmazza ma is a kisebbségek ügyében”. És 2009-ben is hazugsággal, vagdalózással és hisztériakeltéssel vádolta Bugár a kormányfőt a Sólyom-ügy kapcsán.
De ne szaladjunk annyira hátra az időben! Három évvel ezelőtt, 2013 novemberében, a megyei választások után például Bugár még úgy nyilatkozott Ficóról, hogy „a szlovák miniszterelnök megosztó nyilatkozatai mellett a megye megoldatlan társadalmi problémái miatt (amelyek ugye, nagyrészt a teljesítetlen ígéretek következményei – a szerk. megjegyzése) nyerhetett a roma kisebbség elleni megnyilvánulásairól ismert Marián Kotleba Besztercebányán”.

Ugyancsak a 2013-as megyei választás kapcsán Bugár még azt mondta erről a mára „ügyessé és felelősségteljessé” avanzsált politikusról, hogy Robert Fico a szavazókat szlovákokra és magyarokra osztja, és nacionalizmust visz a regionális választásokba. „Aki ilyen megosztó, nem tartozik a 21. századba” – mondta nem egészen három évvel ezelőtt még Bugár Ficóról.

Meg aztán az a gond ezzel az ügyes Ficóval, hogy egy kicsit xenofób. Erre már 2016-ban utalt Bugár a kormányfő muzulmánokkal kapcsolatos kijelentéseire reagálva, amelyek előtt még ő is értetlenül állt. Koalíciós partnereként azonban szembesíteni már nem akarta a kormányfőt a kijelentéseivel.

Hogy mennyire ügyes és felelősségteljes, meg előzékeny politikus Robert Fico, arról majd döntenek mások, ha a választópolgárok nem is, az utókor majd biztosan. Az azonban kétségen felül áll, hogy karizmatikus és erős egyéniség. Olyannyira, hogy Bugár Bélát se perc alatt sikerült olyanná formálnia, amilyennek neki most éppen megfelel. Minden szempontból lojálissá, már-már talpnyalóvá. Hiába, a hatalom, no meg a pénz nagy úr! S kit érdekel közben, hogy volt egyszer egy Malina Hedvig-ügy, amely máig megoldatlan.

Hedvig ügyvédje, Roman Kvasnica szerint az elkövetők beazonosítása Fico és Kaliňák végét jelentené. S Bugár Béla ma éppen azt a Kaliňákot és Ficót védelmezi teljes mellbedobással, akik annak idején ország-világ előtt kijelentették, hogy Hedvig megverése meg sem történt. Vagy a kettős állampolgárság ügye, amelynek kedvező megoldását szegény Tamás Ilonka néni már nem élhette meg. Ezek bizony, nem éppen Robert Fico pozitív nagyságáról adnak tanúbizonyságot, legalábbis számunkra nem. Úgy látszik, Bugár Béla számára viszont igen.

Forrás: Dunajszky Éva, Felvidék.ma