A felvidéki Magyar Polgári Kör, a HVIM és a Somorja Hangja szervezetek közösen intéztek levelet Felvidék azon önkormányzataihoz, amelyek a hatályos jogszabályok értelmében kötelesek a nyilvánosság magyar nyelvű tájékoztatására.

A részletekről a Magyra Polgári Kör tájékoztatta portálunkat:

Valamennyi felvidéki fórumon elhangzott már, hogy a magyar nyelv hathatós védelme, és a mindennapi életben történő alkalmazhatóságának jog és törvény szerinti érvényesítése, magyarán a magyar nyelvhasználat felértékelődése, felvidéki magyar közösségünk megmaradásának egyik alappillére. Ezért a „kérjetek, és megadatik” igére alapozva a tettek mezejére léptünk.

Mellékelten továbbítjuk civil szervezeteink által 512 községnek villámpostán már eljutatott nyílt leveleit (melyek december 20-án 516 község részére kerülnek postai kiküldésre), melyekkel szeretnénk felhívni a figyelmet több térségünkben mutatkozó kihívásra, ugyanakkor érdeklődésük esetén a felmerülő kérdésekre kínálkozó alternatív válaszokat is szívesen felkínáljuk.

Dr. Morvai Krisztina független EU képviselő felvidéki körútja során több esetben megkérdezte, mi az akadálya a magyar nyelvhasználatnak egy-egy közintézményben. Leggyakrabban azt a választ kapta, hogy „ezt ez idáig senki sem kérte”.

Ugyanakkor Dr. Menyhárt Gabriella erdélyi jogász elmondta, hogyan vitték sikerre a magyar nyelv és a magyar nyelvű dokumentumok felkerülését az erdélyi települések weboldalaira.

Mindezeken felbuzdulva úgy határoztunk, hogy a jogsegélyszolgálat munkatársaival (elsősorban Dr. Szekeres Klaudiával) egyeztetve, a hatályos törvényekre hivatkozva, „kérünk, hogy megadathassék”.

Mivel a mai SzK kormánya és az EU is az elektronikus ügyintézést szorgalmazza, elsődlegesen elektronikus úton fordultunk az érintett községek vezetőihez.

A hivatalos portálokon elérhető villámpostacímekre 2016.12.12-én (összesen 512 önkormányzatnak) kiküldött levelünkre csupán 4 válasz érkezett, ebból mindössze egy korrekt, ugyanakkor 49 cím nem létezőnek bizonyult.

További információkkal és a felvetett kihívások megoldására összeállított javaslatainkkal szívesen állunk rendelkezésükre.

Mgr. Pallér Péter
Mgr. Polgár Hajnalka

A levelek itt megtekinthetők (kattintással nagyíthatók):

Kérelem és felszólítás a nyilvánosság magyar nyelvű tájékoztatására
Civilek nyílt levele

A levelek PDF-formátumban is elérhetők, a kérelem itt, a nyílt levél pedig itt.

 

A Felvidék.ma hírportál tudósítása itt olvasható.

Tények.sk