x041992 végén, amikor már bizonyos volt Csehszlovákia felbomlása, sokszor feltették a kérdést, hogy mi volt az oka. Bizonyos Világi Oszkár egy lévai találkozón még azt is pedzegette, hogy meg kellene vizsgálni, mily szerepe volt a szlovákiai magyaroknak az ország széthullásában, mintegy ezzel akarta volna lejáratni az akkoriban hetven százalékon felüli támogatottságot bíró Együttélést, tudván, hogy az ismeretlenség homályába tűnő liberális törpe csak úgy kerülhet felszínre, ha nem lesz konkurenciájuk. Még akkor sem csendesedett ez a hamis bűnbak-keresés, amikor arra intették, hogy egyszer már, 1945 után ilyen aljas vádakkal meghurcoltak, deportáltak, internáltak és halálra is ítéltek rengeteg embert. Duray Miklós egy újságírói kérdésre tömör pontossággal csak annyit mondott: az ország azért szűnt meg, mert megalakult.

Mostanában újabb kérdések fogalmazódnak arról, hogy miért van széthúzás az MKP-ban. Erre is csak azt lehet mondani, hogy azért, mert így alakult meg, ahogyan. Sokaknak már megkopott az emlékezete arról, hogy tizenegy évvel ezelőtt micsoda kampányt gerjesztett egy feledésre méltó napilap annak érdekében, hogy a három magyar párt egyesüljön. Holott csak az Együttélésnek és az MKDM-nek volt számottevő támogatottsága, mert a kis törpe csupán a vonalon kívül pattogott a bolhák társaságában. Az új taktikájuk az lett, hogy az egyesülés által egy nagy párt részeseiként mondhassák, mint a kisegér az elefántnak, hogy, hallod mint dübörgünk. Volt egy mitugrász pártküldönc , aki mindezt napirenden tartotta, és később egy napilap főszerkesztői posztját kapta jutalmul egynéhány hazudozásáért, és ilyen minőségében például azt nyilatkozta, hogy a felvidéki magyarság nem érdemli meg, hogy a magyar nemzeti hagyományokat védelmező írásokat olvasson, ezért csak a mocskos szájú, trágár és a kereszténység pusztulását remélő tollforgatót támogathatja, aki egyébként bukdácsoló diákból egy bolsevik párttitkár csicskásaként hálálta meg, hogy kisegítették a fekáliából, amit maga rakott maga alá. Ilyen szemetekkel kellett az Együttélésnek koalícióra lépni, illetve egyesülni, s szegény gyalogmagyar elhitte, hogy milyen jó a nagy magyar összeborulás. Azt már nem közölték a néppel, hogy ennek az lesz az ára, hogy Bugár lehet csak az elnök, aki ennek fejében beviszi a törpök egész garnitúráját a vezetésben, ahol aztán ők elkezdték az aknamunkát annak rendje és módja szerint. Ők voltak annak is hangadói, hogy feledkezzünk meg Esterházyról, a deportálásokról, a reszlovakizációról, a vagyonelkobzásokról, mert csak így lehetünk koalícióra képesek, s akkor a miniszteri bársonyszékek révén már a magyarok is részesedhetnek az ország szétrabolt vagyonából. Egyesek részesedtek is, no meg a rokonok, ismerősök. Nekünk meg az maradt, ami a csődörnek már csikó korában is megvolt… Bugár is szétosztott több tízmilliójával barátainak és támogatóinak egyes járásokban, hogy ezért majd elnöki székében tovább támogassák. Azok még ma is hangoskodnak és korteskednek mellette, ezért látszik széthúzásnak az, ami egyébként csak egyetlen igaz szóval jellemezhető: MEGTISZTULÁS. Amikor az ember kidobja a lomot a házból, akkor nem megosztja a berendezést, hanem rendet tesz. Jó lesz odafigyelni a szóhasználatra ezután is !

És ki is voltaképpen Bugár Béla? 1990-től az MKDM prágai parlamenti képviselője is volt, ahol nem volt hajlandó részt venni a magyar frakció együttes helytállásában, inkább megszavazta azt a költségvetést, amiből befejezték a bősi erőművet, kizáratta pártjából az őt és az ő zsaroló módszereit bíráló parlamenti képviselőket, és az 1992-es választások előtt még a Együttélést is megzsarolta azért, hogy a választásokért járó pénz nagyobb részét elherdálhassák, illetve azért, hogy az Együttélést működésképtelenné tegyék. Aztán bohócot csinált magából, hogy a szlovák nép ilyennek ismerje meg a magyarságot, mint egy hülyegyereket, aki soha nem fogja visszakövetelni elrabolt jogait…kezdték is elhinni rólunk.

Láthatta mindenki, és most érik a halogatás, a behódolás és önfeladás „gyümölcse”. Olyan ez, mint amikor a török megszállás idején valaki felment a pasához, és eladta rabszolgának a falu gyerekeit, holott a szülőknek azt mondta, hogy kirándulni viszi őket. EZ A MOSTANI „KIRÁNDULÁS” MÁR NAGYON DRÁGA LESZ SZÁMUNKRA ! Hacsak vissza nem fordítjuk a buszt….de annak ne Bugárok, Simozsoltok és Anagylászlók legyenek vezetői! Tűnjenek el, kérjenek bocsánatot, élvezzék a felmarkolt milliókat ! De ne akarjanak beleszólni többé az életünkbe!

A legközelebbi népszámláláskor már csak legfeljebb 9 százalékos lesz a magyarok jelenléte, pedig kilencven éve a terület egyharmadát alkottuk. Igen, van egyetemünk ! – ez az egész alamizsna. Mintha ez lenne a csúcs, pedig egy önigazgatott vagyis autonóm területen annyi egyetemet lehet létrehozni , amennyit csak bírunk, de jelenleg, az alapiskolák és középiskolák leépülése után diákok híján majd ez is leépül.

Eltékozolt, elszabotált, elsikkasztott két évtized után Bugár Béla és néhány társa újra zsarolásra adta fejét. Nem véletlenül és nem is háttértámogatás híján.

És ez már most egy másik történet. Csákyt akarják meneszteni, mert merészelt erélyes, határozott és magyar lenni. Ebben most újra egy bomlasztó, ripacs és szennyes napilap segédkezik, és még a tőkét biztosító „befektetők”. Nagy pénzek vannak benne, amivel szemben a kisemmizett felvidéki magyarok többsége tehetetlenné válik. Mégsem akarnak elpusztítani ama megbízók, akik a héttérben keverik a kártyát, ők ugyanis liberálisak és humanisták és demokraták és nyitottak és világpolgárok és nem kirekesztők és tarkák és melegek egyszerre:

AZT AKARJÁK, HOGY ÖNKÉNT ADJUK FEL ! Ez itt a tét !

Mihályi Molnár László, Szepsi

Forrás: Kárpáti Harsona