1998 és 2001 között a Titkosszolgálat elemző főosztályának igazgatója volt. Tekintettel a közzétett tényekre és ennek az állami szervnek az adminisztrációs rendszerére, nincsenek semmilyen kétségeim afelől, hogy a Gorilla-ügyirat hiteles és megegyezik a titkosszolgálat munkamódszerével – állítja a .týždeň-nek adott exkluzív interjújában a Nemzetbiztonsági Hivatal volt elnöke, Ján Mojžiš.

• Mi volt az, ami meggyőzte Önt arról, hogy a Gorilla hiteles?
– Az ügyiratban lévő információkat nagyon könnyen meg lehetne cáfolni ama dokumentumok mozgásának az igazolásával, amelyek az irat részlét képezik. Minden egyes dokumentumnak ugyanis  szerepelnie kell egy meghatározott listán, s ha az egyes  lapokat időközben már megsemmisítették is volna, a rendszerben magának a listáknak meg kell lennie. Éppen ezek az összefüggő dokumentumok igazolják a Gorillának, mint egésznek a megbízhatóságot. Ilyen hosszú ideig tartó akció – a lefolyásának valamennyi kiértékelésével együtt, az információk továbbításával a Titkosszolgálat egyes főosztályai között stb. – mind ennek az állami szervnek a standard eljárási módja. Formális szempontból sincs rajta semmi kifogásolható.

• A Gorilla-ügyirat azonban egy elemző anyag, nem az egyes beszélgetések autentikus leirata. Így aztán a laikus azt gondolhatja, hogy csupán pletykákról vagy valami hasonlóról van szó. Hogyan születik egy ilyen dokumentum?
– Többnyire az operatív dolgozók munkájával kezdődik, akik információkat gyűjtenek a bűncselekményről. Gyanú fennállása esetén lehallgató berendezéseket vetnek be, amelyek tartalmát azután elemzők értékelik. Ebben az esetben az elemző olyan történésekről kapott információkat, amelyek lényegesek voltak az akció célja szempontjából – az egyes szereplők gazdasági tevékenységéről, a privatizációról, a politikával való összefonódásról. Ez egyfajta szonda a titkosszolgálat életében, amilyennel a nyilvánosság nálunk eddig még nem találkozhatott. Ezért is dübörög annyira.

• Amikor Mikuláš Dzurinda 2003-ban leváltotta Önt a Nemzetbiztonsági Hivatal éléről, Ön azt nyilatkozta, hogy az ok a kettőjük közti nézeteltérés volt a KISS cég átvilágítását illetően, amely biztonsági veszélyt jelentett. Ez a cég annak idején megpályázta a többszáz millió koronás Govnet információs rendszerre kiírt megrendelést, amelyben az SDKÚ egykori pénztárosa, Gabriel Palacka is érintett volt. Dzurinda állítólag akkor azt kérte Öntől, hogy értékelje át az átvilágítás kérdését, miközben Ön jelezte, hogy 150 millió koronás kenőpénzt kínáltak Önnek ezért. Amikor elolvasta a Gorillát, mi jött le Önnek belőle?
Az, hogy ugyanarról a modellről van szó, amely már 1998 óta működik ebben az országban. A Mečiar idejében felfuttatott üzleteket Dzurinda idejében őrült tempóban fejezték be, miközben óriási jutalékok röpködtek. Csak az emberek változtak, a módszerek megmaradtak. A korrupció a kormányzás rendszerbeli eszközévé vált.

• Dzurinda akkor azt állította, hogy Ön hazudik. Beperelte Önt?
– Nem. Semmilyen módon nem próbálkozott megcáfolni a szavaimat. A gond azonban az, hogy a Gorillához hasonló botrányoknak köszönhetően ma közelítünk ahhoz a helyzethez, amikor a szlovák politika már annyira kompromittálódik, mint ahogyan történt ez pár évvel ezelőtt Magyarországon. Ott is egy segítő kéz rögzítette az akkori miniszterelnök Gyurcsány szavait arról, hogy hazudtak az embereknek az ország gazdasági gondjairól reggel, délben és este. A magyarok akkor hittek Orbánnak, aki azt ígérte leszámol ezzel és igazságos rendszert épít. Szlovákiában is alakulhat így a helyzet, mivel a politikusok, akiknek olyan értékeket kellene képviselniük, mint az erkölcs és a becsületesség, cinikus módon felforgatják az egész alkotmányos berendezkedést.

• Meglepte Önt, milyen összefüggésekben említ a Gorilla-ügyirat az akkori MKP-s körökből származó embereket – Bugár Bélát, Világi Oszkárt vagy Czucz Istvánt?
– Engem személyesen nem, biztosan nem lehet a bűnt csak Palackára hárítani. Ahhoz, hogy az említett rendszer működhessen, valakivel meg kellett egyezni, egyébként nem lehetett volna például a Nemzeti Vagyonalapban többségre szert tenni. Vagy egyénileg viszi ezt véghez úgy, hogy lefizet egyeseket, vagy együttműködik a párt pénztárosával, ahogyan az pontosan le van írva a Gorillában.

• Az ügyiratból következik, hogy a Pentával a KDH és annak az alapban ülő jelöltjei is együttműködtek. Ön is a KDH tagja. Mit szól ehhez?
– Ebben az esetben nem találtam semmilyen irányadó információt, hogy a KDH képviselői az alapban Haščákhoz hasonló vágásúak lettek volna. Nem hangzottak el a neveik a jutalékok osztásánál, miközben az összegekről is csak úgy van szó, hogy egyiküknek talán kifizetik.

• Elhiszi a KHD-nak mint pártnak, hogy sohasem volt része ennek a rendszernek?
– Ezt nem mondtam. Végeredményben különböző esetek és indíttatások kerültek nyilvánosságra arra vonatkozóan, hogy ilyen illetők KDH-s körökben is mozogtak. De hiszem, hogy ezek sohasem alkották ennek a pártnak a politikájának a gerincét.

• Gondolja, hogy a Gorilla gyökeresen megváltoztatja a politikai színteret?
– Biztos vagyok abban, hogy mindnyájan – Radičová miniszterelnök asszony, a kormány és a parlament képviselői – tudatosítják, hogy így működik a politika. Most két lehetőségük van: vagy úgy tesznek, hogy ez csak egyik a sok botrány közül, amelyik gyorsan elpárolog. Vagy komoly korrekciókat végeznek a döntéseikben, a koalíciók létrehozásában stb. Mivel magyaráznák, hogy továbbra is olyan emberekkel fognak egy kormányban ülni, mint Dzurinda vagy Mikloš? A politikusok november utáni generációjának egyszerűen elvhű álláspontra kell helyezkednie.

(A teljes interjú ezen a mail-címen meghallgatható: http://www.tyzden.sk/rozhovory-tyzdna/j-mojzis-gorila-je-autenticka.html)

. týždeň.sk..marek Vagovič .martin Hanus, 2012. január 15. nyomán