somiÖnkormányzati választások, 2014 – Somorja, Bugár Béla városa nem kért a Most-Hídból, és a párt nagyhangú erős emberéből, Érsek Árpádból. A városban a 19 képviselői helyből 18-at az MKP tölt be.

A Most-Híd ugyanúgy, mint négy évvel ezelőtt, egy helyet tudott megszerezni. Nagy meglepetésre ez nem a volt államtitkár, jelenleg parlamenti képviselő, Érsek Árpád, hanem Šoltésová Erika, aki négy évvel ezelőtt Bugár Béláék polgármester-jelöltje volt, de akkor nem szerzett képviselői mandátumot sem.

A somorjaiak számára ismeretlen szőke hölgyről és Bugár Béláról készült közös plakátok lepték el négy éve a várost, sokan megdöbbenéssel vettük tudomásul, hogy Bugár Béla el tudta volna képzelni ezt a közéletben ismeretlen és járatlan szlovák hölgyet a saját városa polgármesteri székében. ( Példaként szoktam a Bugárt nem ismerő magyarországi barátaimnak felhozni, hogy vajon mit várhatunk Bugártól a felvidéki magyarok érdekének képviselete terén, ha saját lakhelye is csak ennyire érdekli őt.)
A sikertelen választások után négy éve Šoltésová Erikát az őt támogató párt hamarosan a somorjai adóhivatalban helyezte el. A leánykori neve Maárová, magyar szülei is Somorján élnek, de a szlovák iskolákat végző Erika jó példa a somorjai asszimilációra, szlovák férje mellett az ő családja immár szlováknak vallja magát, és csak konyhanyelven beszél magyarul. A legnagyobb változást tehát az jelenti, hogy hosszú évek után újra lesz egy szlovák képviselő a somorjai önkormányzatban. (Ján Babej szlovák polgármester távozása óta nem volt.)

Érsek Árpád abban a választókörzetben indult, ahol születésétől fogva lakik, és vele együtt itt mérettette meg magát a parlamenti asszisztense, Tóthová Agneša, aki szintén magyar születésű, szlovák férje van, és immár a magyar nyelvű vagy kétnyelvű szórólapokon is csak szlovákul használja a nevét. (Egyébként országosan valamennyi most-hidas jelölt következetesen szlovák hivatalos formában hirdette és írta alá magát.)

A Most-Híd kampánya Somorján négy éven át erőteljes volt, igaz egy polgári társulás (Pre Šamorín – Somorjáért polgári társulás) mögé bújtatva, amelyet szintén Érsek Árpád és Tóthová Agneša mozgat, és évente több társadalmi eseményt szerveztek. Most a kampányban kiadott szórólapokon nem is titkolták, hogy a tetemes állami támogatásból szervezett kulturális és jótékonysági eseményeket a Most-Híd politikai céljainak szolgálatába állították, azaz a civil tevékenységre kapott közpénzből a politikai pártot építették. De hát ki foglalkozik Szlovákiában ezzel?

A Híd pártlapban közvetlenül a választások előtt nagy erővel mentek neki a somorjai (és nem mellékesen a dunaszerdahelyi) önkormányzatnak. Érsek egy egész oldalas interjúban élesen bírálta a testület döntéseit, ahogy négy éven át folyamatosan. Helyi képviselői munkájára az volt a jellemző, hogy felkészületlenül járt az ülésekre, olyan kérdésekkel, populista megszólalásokkal húzta az időt, amikre az előterjesztésekben írásban megtalálta volna a választ. El lehet mondani tehát, hogy éppen a 2. számú választókörzetben volt a legizgalmasabb a választások kimenetele.

A Most-Híd két körzet kivételével mindenütt csak egy képviselőjelöltet állított, mintegy átengedve a fennmaradó egy, illetve két mandátumot az MKP-nak. Abban a választókörzetben, ahol Pogány Tibor alpolgármester és Ürge Lajos, a helyi önkéntes tűzoltó testület parancsnoka indult az MKP színeiben, itt akarták két erős most-hidas jelölttel kilőni a jelölteket. Nem sikerült, sőt éppen Ürge Lajos és Pogány Tibor kapták a városban a legmagasabb számú szavazatot, és a választási kedv is itt volt a legmagasabb, 38%-os.
A várost összességében egyébként az érdektelenség jellemezte. A választásra jogosultaknak csak csak 25,7 %-a ment el szavazni. Ennek minden bizonnyal az volt az oka, hogy Szlovákiában egyetlen városban, Somorján csak egy polgármesterjelölt indult, azaz nem volt ellenfele az MKP által jelölt polgármesternek, Bárdos Gábornak.

Bárdos Gábor integráló személynek számít, mindenki számára elfogadható politikus, a Most-Hídnak is megfelel, ezért volt is próbálkozás arra, hogy közös jelöltként szerepeljen, de végül az MKP alapszervezete elvetette a Most-Híd javaslatát.
Az önkormányzatban új névnek számít, a városban és egész magyar közösségünk számára azonban jól ismert Bauer Edit. Az európai parlamenti képviselőség után most először lett önkormányzati képviselő szülővárosában. Mint köztudomású, 1990-től a szlovák parlament képviselője volt, majd 2004-2014 között az Európari Parlamenté. Gazdag közéleti tapasztalatával most városát fogja erősíteni.

Közel húsz éven át független képviselőként tevékenykedett az At Home Galery működtetője, Kiss Csaba, és érdekes jelenség, hogy éppen most, amikor Andrej Kiska köztársasági elnök somorjai barátjaként is ismertté vált, a városban nem kapott kellő szavazatot.  Ebben a választókörzetében a köztiszteletnek örvendő egyetemi professzornak, Élesztős Pálnak és két fiatal, új MKP-s jelöltnek, Duducz Tibornak és Andrássy Istvánnak szavaztak bizalmat a választók.
Több új arc is van egyébként az MKP képviselői közt, a legfiatalabb a 28 éves doktorandusz hallgató, Méry János lett. A képviselők átlagkora 40,7 év.
Bárdos Gábor polgármesterre 2529-en szavaztak.

A szlovák pártok közül az SDKÚ három, a Sieť – Háló elnevezésű új politikai alakulat pedig egy képviselőjelölt indításával próbálkozott, sikertelenül.

A képviselőjelöltekre leadott szavazatok száma Somorján az egyes körzetekben így alakult:

1. körzet
Bauer Edit (MKP) – 129 szavazat
Erika Šoltésová (MOST – HÍD) – 107 szavazat

Fehér Kornél (MKP) – 97 szavazat
Alžbeta Dégnerová (független) – 88 szavazat

2. körzet
Ürge Lajos (MKP) – 250 szavazat
Pogány Tibor (MKP) – 238 szavazat

Érsek Árpád (MOST – HÍD) – 175 szavazat
Agneša Tóthová (MOST-HÍD) – 116 szavazat
Jozef Molnár (SDKÚ- DS) – 25 szavazat
Dáša Szabóová (SDKÚ-DS) – 20 szavazat

3. körzet
Faragó Zoltán (MKP) – 176 szavazat
Veres Gábor (MKP) – 113 szavazat

Almási Péter (független) – 85 szavazat
Gabriela Csériová (MOST-HÍD) – 81 szavazat
Peter Bartalos (MOST-HÍD) – 71 szavazat
Monika Hubinská (független) – 60 hlasov

4. körzet
Tóth Imre (MKP) -157 szavazat
Méry János (MKP) – 150 szavazat

Michal Kubanka (MOST – HÍD) – 94 szavazat
Beáta Molnárová (SDKÚ-DS) – 41 szavazat

5. körzet
Keresztes Róbert (MKP) – 157 szavazat
Varga Renáta (MKP) – 163 szavazat

Cyprián Sánka (MOST-HÍD) – 83 szavazat

6. körzet
Czafik László (MKP) – 117 szavazat
Domsitz Márton (MKP) – 131 szavazat

Peter Macuška (független) – 96 szavazat
Ľubomír Švorca (SIEŤ) – 64 szavazat
Ladislav Németh (MOST-HÍD) – 57 szavazat

7. körzet
Kovács Koppány (MKP) – 194 szavazat
Orosz Csaba (MKP) – 177 szavazat

Gabriela Némethová (MOST-HÍD) – 108 szavazat

8. körzet
Duducz Tibor (MKP) – 210 szavazat
Élesztős Pál (MKP) – 203 szavazat
Andrássy István (MKP) – 158 szavazat

Kiss Csaba (független) – 151 szavazat
Edita Lysinová (MOST-HÍD) – 117 szavazat
Kristián Forgách (független) – 112 szavazat
Jakub Nagy (független) – 86 szavazat
Radovan Blažek (SMER) – 30 szavazat

9. körzet
Nagy József (MKP) – 228 szavazat
Jáger Angéla (MKP) – 205 szavazat

Fiedler József (MOST-HÍD) – 104 szavazat
Nagy József (MOST-HÍD) – 83 szavazat

Forrás: Pogány Erzsébet, Felvidék.ma