x22Szegény, szegény Bugár Béla… Micsoda szörnyűség, hogy a felvidéki magyarok lépten-nyomon csőbe akarják húzni! Most éppen a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala akarja őt és pártját fondorlatos módon lejáratni azzal, hogy össz-magyar egyeztetést kezdeményez a parlamenti választásokon való együttműködésről.

Hogy meddig fogunk még hinni Lebo Bélának és krokodilkönnyeinek, nem tudom.

Mindenesetre: megérdemelné már, hogy elfelejtsük őt, hogy a felvidéki magyarok érdekeinek képviselőjét lássuk benne. Ha másért nem, hát azért, amit a szlovák többségnek és a szlovák médiának nyilatkozik. A többségnek szánt szavai ugyanis nem azt mondják, amit velünk szeretne elhitetni.

Álljon itt példaként, amit a TASR hírügynökségnek nyilatkozott annak kapcsán, miért utasítja el a Kerekasztal kezdeményezte tárgyalást az MKP-val.
„ A Most-Híd nem tárgyal az MKP-val arról, hogyan lehetne a legjobb eredményt elérni a jövő évi parlamenti választásokon. Ennek oka a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának piszkos játéka, mellyel a megbeszélést indítványozta. A TASR hírügynökségnek ezt a Most-Híd elnöke, Bugár Béla erősítette meg.

„A Kerekasztal azt állította, hogy közvetítő akar lenni, nekünk viszont olyan információink vannak, hogy az MKP-val tárgyalnak arról, hogy a parlamenti választási listáján a 9. hely az övék legyen” – fogalmazta meg a TASR-nak Bugár, akinek nem tetszik a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának politikai játszmája és hamissága.
Hangsúlyozta, ha a jobboldal meg akarja győzni a polgárokat Robert Fico (Smer-SD) kormányának leválthatóságáról, meggyőző alternatívát kell létrehoznia. A Most-Híd a KDH és a Sieť pártokkal való együttműködést preferálja. A párt Országos Tanácsa is így döntött nemrégen.

A Most-Híd az SDKÚ-DS-szel való együttműködésre nem is gondol. „Örülnék, ha ez lehetséges volna, a közvélemény-kutatások azonban azt mutatják, hogy esélyük sincs a parlamenti bejutásra. Ezért együttműködésről sem beszélünk” – mondta nemrég a Most-Híd elnöke. Állítja, pártjának nincs szüksége arra, hogy együttműködési szándékát és képességét bizonyítsa. „Ez egyenesen a DNS-ébe van belekódolva” – jelentette ki.”

Ha tehát Bugár Béla pártjának a DNS-ébe van belekódolva, hogy a szlovákokkal működik együtt, s közülük is azokkal, akiknek olyan pártjuk van, amely biztosan bejut a parlamentbe, ürügyekkel butítani a magyar választókat – részéről arcátlanság. Ha gerinces, egyenes ember lenne, pártja Országos Tanácsának határozatára és a vér szavára (DNS!) hivatkozva utasítaná el az együttműködést a magyar kisebbség politikai képviselőivel. Végtére is: a történelem olykor ismétli önmagát – a politikatörténetben is. Annak idején magyar kereszténydemokrata klubokat is ugyanazért alakítottak – többek közt Bugár is –, amiért az FMK is a VPN-t választotta politikai szövetségesének: hogy magyar szavazatokat hozzanak a szövetséges szlovák pártoknak. Akkor azonban a felvidéki magyar választók zömét még nem lehetett csőbe húzni, akkor még megvolt a józan paraszti eszünk s tudtuk, ha azzal kell beérnünk, amit önként és jószántából a szlovák többség nekünk felkínál, a megszűnésünk útján indulunk el.

Az uniós tagság reményében – sajnos –, Bugár vezetése alatt – amerikai etnikai konfliktuskezelő szakértők bősz közreműködése mellett – elemi érdekeinket hagyta veszni az egyesült párt, pedig akkor „helyzetben volt”… Akkor persze nem fájt Bugárnak, hogy mediátorok „mesélték össze” az első Dzurinda-kormányt, a szlovák érdeket tartva szem előtt. Nem fájt, mert a magyar érdekképviselet helyett egy Bugár-közeli szűk csoport gazdasági érdekei nyertek teret. (Ezen úszott el a Beneš-dekrétumok következményeinek rendezése, az autonómia, de még a területi-közigazgatási felosztás is. Következményeiben: úgy 100-ezer magyar.)

Bugár most, a szlovák sajtónak nagyon pontosan és őszintén fogalmazott, amikor jelenlegi pártja – és benne saját maga politikai – DNS-ét tette közszemlére. A Most-Híd – Bugár Bélával az élén – azért jött létre, hogy együtt kormányozzon a szlovákokkal, s folytathassa, amit addig csinált, míg – még egy más párt elnökeként – kormányon volt. A felvidéki magyarok érdekeinek képviselete ehhez a törekvéshez nem illeszkedik. És a Most-Híd DNS-étől idegen is.

A kérdés most már csak az, meddig dől még be a magyar Bugár hamisságainak. Annak, hogy ő a megtestesült jóság és ártatlanság, akit a tőle eltérő DNS-ű magyarok mindegyike mindig csak bánt… Mert hogy az ürügy, amivel a magyar-magyar megbeszélést most elutasítja, ezt a látszatot akarja kelteni a magyarokban – sokadszorra. Elvégre: a magyar szavazatokra Bugár továbbra is pályázik, azok nélkül ugyanis nem jutna be a parlamentbe. Hogy ez a tét, mi sem bizonyítja jobban, mint az egyetlen magyar nyelvű napilapban elindított masszív választási kampánya. (Kerül, amibe kerül – rajta az átlátszóság örök firtatói sosem kérik számon, kinek a pénzét költi. Egyetértenek vele, cél szentesíti az eszközt. De ez már egy más téma.)

Forrás: N. Gyurkovits Róza, Felvidék.ma