Sokat hallunk, olvasunk mostanában róluk. Forr a világ Érsekkétyen! Háborúzik az iskola és az Önkormányzat, mint Nagyhatalom! (Az egyházi iskolával!).Mondanám nem tisztem beleavatkozni helyi dolgokba! De tényleg helyi dolgok ezek, mikor gyerekeinkről van szó? A jövőről van szó? A jövőjükről van szó?

Az egyik este Benkei Ildikó a Kossuth Rádió riportere szólaltatta meg az illetékeseket: igazgatót, szülőt, MKP illetékesét, stb. Arra figyeltem fel, amikor az egyik szülő mondta véleményét, hogy nem tetszik az igazgató, vagy a tanító. Sokszor hallani manapság ilyet. Biztos van valamiben igaza is a szülőnek. Naponta halljuk, hogy vannak szülők, akik személyes elvárás szerinti bánásmódot várnak a pedagógustól, legtöbbször figyelembe sem véve az iskola eredményeit, a tanulók tudásszintjét, a sokoldalú érdeklődést, és azokat az előnyöket, amelyek egy -egy kisebb iskola helyi működésével függ össze.

Jutott mindez eszembe annak kapcsán is, mert olvasom, hogy az érsekkétyi diákok pedagógusaikkal Esztergomba mentek el a Költészet Napja alkalmából vagy tízen, egyszerűen csak versfelolvasásra. Verset olvastak, hallgattak kedves Szülők! S ez nem semmi. (A lélek finom húrjait érintették, ami emberibbé formálja a sarjadó ifjat, vagy netán gondolkodni is tanítja az értő embert a vers!). S még az érsekétyieknél maradva: harmadik éve hirdeti meg Társulásunk a SZÜLŐFÖLDEM SZERETLEK című honismereti vetélkedőt, aminek csak a neve a vetélkedő, nincs osztályozás, helyezés. A cél egyértelmű: megismerni szűkebb szülőföldünket, értékeit, múltját, őseit, – s a diákok ezen ismeretekkel indulhatnak a nagyvilágba. Az érsekkétyiek minden évben az elsők között jelentkeznek. (más környékbeli iskolát felhívtam, azt a választ kaptam, hogy „most nincs olyan diákunk” – milyen, kérdezném).

Felnőtt embert is megszégyenítő tájékoztatót adtak helytörténetből két éven keresztül, és néprajzi szokásaikból a kétyi diákok. DVD bemutatójukkal dicsekedhetne a helyi polgármester is, hogy mit tudnak falujuk múltjából. Igaz kísérte őket a pedagógus, meg biztos biztatta, de a diákok maguktól gyűjtöttek, mert ezt is elmondták. Ezek a diákok aztán ott voltak a történelmi konferenciánkon is, de volt közülük több a Kurultájon is, ahová jutalmul vittük. Egyébként más iskolából is értékes anyagot tártak fel, most mégis kevés jelentkező van a vetélkedőnkre, mely máj.5-én lesz, és a II. világháborús emlékek a téma. Minden faluban van még élő emlékező, és emlékjel, csak meg kellene ismertetni a faluval is.

Kétyiek minden elismerésem az iskoláé, ahonnan mindig vannak „kitekintő” diákok és pedagógusok.

Forrás: Dániel Erzsébet, Felvidék.ma