„Halat vízzel, örömlányt fütykössel ne fenyegess” – tartja az általam a szalonképesség határozott igényével némileg kifésült népi bölcsesség. Ily módon a Dél-Szlovákiában (nem elírás!) bizniszelő vegyes gazdasági társaságra aligha ijesztek rá, ha azt hányom a szemére, hogy a nagy boltolás közben már a látszatról is megfeledkezik.

x18

Igen, arról a Most-Hídról van szó, amely – két cuppanós szlovák puszi között – szereti magát néha magyar érdekképviseletként is eladni. Egy kedves olvasóm (mellesleg elvetemült figura, mindjárt kiderül miért) hívta fel a figyelmem arra, hogy az említett félmagyar párt honlapján még egy fél szó sem található az április 12-én tartott felvidéki kitelepítettek emléknapjáról. Azért írtam, hogy elvetemült fickó, mert aki hajlandó ezért feltúrni most-hid.sk domaint, az nagyobb disznóságokra is képes.

De mi tagadás, valóban hiába keres rá az ember fia, nyoma sincs a párt honlapján egyetlen gondolatnak, egyetlen szónak sem a felvidéki magyarok egyik legnagyobb traumájaként számon tartott eseményről. Egyetlenegynek sem! Ennél még azokat a szlovák barátaikat is többre tartom, akik legalább tiltakoztak egyet a magyar megemlékezések miatt. Semmi sem taszít ugyanis jobban a sunnyogó, se ilyen, se olyan, innen is-onnan is haszonra ácsingózó nyomorultaknál, akik számára az a szó, hogy „érték”, csak a nagymama ezüst étkészletét jelenti. Esetleg nem is a saját, hanem a mások nagymamájáé.

Esetleg ez is egy szempont lehet jövő tavasszal…

Forrás: Szűcs Dániel, Felvidék.ma