x17A TASR szlovák hírügynökség információi szerint Lucia Žitňanská korábbi igazságügyi miniszter, a Most-Híd alelnöke a második helyet kaphatja a párt majdani parlamenti választási listáján. A Most-Híd ettől a szlovák szavazatok számának gyarapodását reméli.

A jogász végzettségű Lucia Žitňanská épp egy éve, 2014. áprilisában lépett be a Most-Híd vegyespártba s lett annak alelnöke. Korábban évekig az SDKÚ-ban politizált, 2006-ban, majd 2010 és 2012 között az igazságügyi tárca vezetője volt. Egykori pártjából 2013-ban lépett ki többedmagával a párt vezetésével és irányvonalával való elégedetlenségre hivatkozva. Az összeomló SDKÚ-ból Bugár Béla egyenesen a Most-Híd alelnöki székébe repítette, amely kölcsönös előnyökkel járt. A Most-Híd részéről elsősorban és mindenek előtt azzal, hogy sikerült felmutatnia egy sikeresnek mondható, kormányzati pozícióban is bizonyított (és ott nem annyira elhasználódott) ismert szlovák politikust, aki ráadásul – egyáltalán nem mellékesen – nő. Amint a TASR hírportálja, a webnoviny.sk is megjegyzi: Žitňanská már hosszabb ideje mutatkozik Bugár Béla mellett az országút menti óriásplakátokon, megszólítva ezzel a szlovák szavazókat.

A párt listájának élén egyébként – természetesen – Bugár Béla állna, míg a harmadik és negyedik helyet Simon Zsolt és Solymos László foglalnák el. Azért a feltételes mód, mert az érintettek nem kívánták megerősíteni a TASR információit. Žitňanská azzal hárította el az érdeklődést, hogy egyrészt a kérdés idő előtti, másrészt nem ő hivatott dönteni benne. Szerinte majd ősszel lesz aktuális. Solymos László nem kívánt reagálni a „spekulációkra”, míg Simon Zsolt annyit mondott, hogy a jelöltlistáról még nem döntöttek a párt illetékes szervei.

Szűcs Dániel

Forrás: szd, Felvidék.ma