zsobrakTeljesítik ígéretüket a nagyszombati PSA Peugeot Citroën üzem szakszervezeti tagjai: hétfőre sztrájkot hirdettek. Beteljesültek tehát a múlt heti előrejelzések, amikor az üzem 400 alkalmazottja tiltakozó menettel adta tudtára a vezetőségnek, hogy nem ért egyet a bértárgyalások menetével.

Jövő héttől tehát veszélybe kerül az említett üzemben folyó termelés. A szakszervezet ma hirdette meg a június 29-én, hétfőn 6 órakor kezdődő sztrájkot. Ez azt jelenti, hogy az üzem dolgozói aznap nem kezdik el a reggeli műszakot.

„Az alkalmazott a munkabeszüntetéssel, illetve azzal, hogy nem lép be a műszakba a sztrájk résztvevőjévé válik“ – áll a KOVO PSA Slovakia szakszervezet nyilatkozatában. Az érintett szakszervezet ezzel teljesítette azt a törvény adta kötelezettségét, hogy előre tájékoztassa a munkáltatót a tervezett sztrájkról.

Jozef Miklovič, a bérkövetelésekről folyó tárgyalások egyik szakszervezeti képviselője az Aktuality.sk-nak elmondta, a sztrájkot eddig több mint 1600 alkalmazott, azaz az összes törzsdolgozónak több mint a fele támogatja, amit aláírásukkal is hitelesítettek. Többségük éppen a termelésben dolgozó munkás. Ez azt jelenti, hogy a termelés csaknem valamennyi részlegen szünetelni fog. Ha sor kerülne a termelés leállítására, akkor ez lenne az első eset Szlovákiában, hogy egy gépkocsigyár dolgozói sztrájkolnak. Eddig ugyanis az alkalmazottaknak mindig sikerült megállapodniuk az egyes üzemek vezetőségével.

Még mindig van azonban egy kis esély a vitás helyzet rendezésére. „Továbbra is készek vagyunk kompromisszumos megoldásokat keresni. Június 25-re, csütörtökre közös tárgyalást tervezünk, amelyen a sztrájk ellenére részt veszünk“ – jelentette ki a nagyszombati (Trnava) üzem szóvivője, Peter Švec. A gépkocsiüzem vezetősége azonban reálisnak tartja a hétfői sztrájkot, amire fel kell készülnie.

Az egész vitás kérdés nem is annyira a bérek és jutalompénzek nagyságáról, mint a kifizetés formájáról szól. A szakszervezetek ugyanis inkább a nagyobb alapbérek plusz kisebb egyszeri jutalmak kombinációjához ragaszkodnak, ám az autógyár ellenkező véleményen van.
„Az, amit az alapbérek keretében kérünk, végső soron nem nagyobb összeg, mint az, amit egyszeri jutalomként javasol a munkáltató. Alapjában véve semmiféle többletet nem akarunk, csak azt, amit a munkáltató már kinyilvánított“ – egészítette ki az elmondottakat Miklovič. A dolgozók tehát a nagyobb biztonságra törekszenek, mert a munkáltató sokkal nehezebben tud hozzányúlni az alapbérhez, mint a jutalmak összegéhez.

Forrás: hirek.sk, Fotó: TASR