A Diákhálózat aktivistái június 25-én délelőtt tiltakozást szerveztek a Szlovák Köztársaság parlamentjének épülete elé. A megmozduláson a szervezet tagjai mellett a felvidéki iskolaügy helyzetét támogató civil személyek is részt vettek.

A Diákhálózat aktivistái június 25-én délelőtt tiltakozást szerveztek a Szlovák Köztársaság parlamentjének épülete elé. A megmozduláson a szervezet tagjai mellett a felvidéki iskolaügy helyzetét támogató civil személyek is részt vettek.

A tiltakozást a kormány azon döntései miatt szervezték, melyek hátrányosan érintik a szlovákiai magyar tanítási nyelvű iskolákat. A tüntetés szervezői egyet nem értésüket fejezték ki a kisiskolák létét fenyegető kötelező osztálylétszámok, és a magyar nyelv és irodalom órák számának korlátozása kapcsán.

„A Diákhálózat aktivistáinak alapvető érdeke a felvidéki magyar kisiskolákat sújtó oktatási törvénymódosítása elleni tiltakozás. Felvállalva a súlyos társadalmi problémát szerettük volna a politikai elit felé közvetíteni az egyet nem értésünket. Úgy véljük, a felvidéki magyar közösség megmaradása szempontjából nélkülözhetetlenek a kisiskolák megtartása”- nyilatkozta a Felvidék.ma kérdésére Czímer Gábor, a Diákhálózat kommunikációs vezetője.
Hozzátette: tüntetés a véleménykinyilvánítás eszköze volt, mellyel a Diákhálózat aktivistái nem tetszésüknek adtak hangot.

A kezdeményezéshez sok civil aktivista csatlakozott, köztük gyakorló pedagógusok és magánszemélyek is. „Az alulról indított kezdeményezéshez a Diákhálózat a szervezési készségével járult hozzá. A tiltakozás nem egy tüntetéses tömegrendezvény, hanem a szervezet egyet nem értésének kifejezése pár tucat aktivistával” – fogalmazott Czímer. Mint megjegyezte: az eseményen kiállították a kormány és a Smer frakció bizonyítványát. Az oktatási miniszter bizonyítványa ITT olvasható>>>.  

„Egy nagy méretű, Juraj Draxler oktatási miniszter részére kiállított bizonyítványt helyeztünk el a Nemzeti Tanács épületénél. A bizonyítvánnyal értékeltük Juraj Draxler szakmai teljesítményét, azonban kénytelenek voltunk a miniszter urat minden tantárgyból megbuktatni. Értékelésünk alapján a miniszter úr elégtelenül szerepelt többek között oktatás- és régiófejlesztésből, nemzeti kisebbségek védelméből és demokratikus elkötelezettségből is. A bizonyítványt névre szólóan kiállítottuk az összes kormánypárti képviselő és kormánytag részére, de elfogadható eredmények hiányában sajnos nekik is évet kell ismételniük” – tájékoztatta a Felvidék.ma-t a szervezet kommunikációs vezetője.

Forrás: Pásztor Péter, Felvidék.ma
Fotó: Diákhálózat