berenyi_bugar_1Az Európai Unióba özönlő menedékkérők uniós tagállamok közötti elosztását szabályozó kvóták a felvidéki magyar politikai elitet sem hagyták hidegen. A napjaink legégetőbb problémájára adott válaszok azonban újra rávilágítottak a Magyar Közösség Pártja és a Most–Híd szlovák–magyar vegyes párt közötti leglényegesebb különbségre.

A Magyar Közösség Pártja az általa kiadott nyilatkozat szerint egyértelműen elutasítja az Európai Bizottság által szorgalmazott kötelező bevándorlási kvótákat. A párt elnöke, Berényi József szerint ugyanis ezek nem az okok megoldását jelentenék, hanem ellenkezőleg, tovább mélyítenék a problémákat. (…)

Mit gondol minderről Bugár Béla, a Híd elnöke? „A kvótarendszer nem több mint sebtapasz, de szükség van rá, hogy időt nyerjünk. Európa és benne Szlovákia akkor a legerősebb, ha nyitott és büszke, ha nem paranoid, kicsinyes és önző” – állítja Bugár a pártja honlapján június 23-án közzétett nyilatkozatban, azt a hamis képzetet keltve, hogy aki ellenzi a kvótarendszert és az Európát ellepő bevándorlók befogadását, az kicsinyes, önző és üldözési mániában szenved. (…)

Egy nappal később, június 24-én a menekültek kötelező kvóták alapján történő újraelosztását elutasító határozatot fogadott el a szlovák parlament. A határozat szerint a szlovák törvényhozás elutasítja azt az uniós jogszabálytervezetet, amely kötelező érvényű kvótákat vezetne be a menekülteknek az uniós tagországok közti újraelosztására. A szavazáson Bugár és pártja több képviselője is részt vett. Mindannyian igennel szavaztak a határozatra, elutasítva a bevándorlási kvótákat. Magyarul: Bugár vizet prédikál, és bort iszik, de ezt már megszokhattuk tőle. Az MKP-nak nincs képviselője a szlovák törvényhozásban, így nem is szavazhattak a határozatról. A párt azonban jelen van az Európai Parlamentben, és más szlovákiai pártok képviselőivel ellentétben az MKP ott sem szavazott a kvótákra, vagyis következetesen kiállt az elvei mellett.

Egy párt megítélése szempontjából fontos erénynek számít a következetesség, a választók ugyanis nagyon gyorsan megbosszulják a kétszínűséget, márpedig a Hídnak nem ez az első ilyen lépése. Mindezek fényében az előző választásokon a vegyes pártra szavazó felvidéki magyaroknak érdemes lenne elgondolkodniuk döntésük helyességén. (…)

Molnár Iván, a pozsonyi Új Szó munkatársa

Az egész cikk itt olvasható: Magyar Hírlap, http://magyarhirlap.hu/cikk/28959/Dilemma_Bugar_vagy_Berenyi#sthash.de6Qxx0I.dpuf