2015. július 17-én Budapesten emlékműsort tartanak Petőfi Sándor emlékére, majd eltemetik a Szibériából 1989-ben hazahozott csontokat.

A temetésre annak a Morvai Ferencnek a kezdeményezésére kerül sor, aki a Petőfi-kutatás anyagilag támogatta. Mint ismeretes, a Magyar Tudományos Akadémia nem ismeri el, hogy a szibériai Barguzinban talált csontok Petőfi Sándor földi maradványai, sőt, azt hangoztatja, hogy a szakértők szerint azok nőtől származnak. A perdöntő DNS-vizsgálatra Magyarországon nem került sor, noha a költő édesanyjának csontjai Budapesten nyugszanak. Morvai Ferenc ez év március 13-án bejelentette: „Petőfi-leszármazottak DNS-vizsgálataival bizonyítja, hogy a magyar költő csontvázát ásták ki 1989-ben Barguzinban. Mint arról a Bors tegnap beszámolt, Morvai a sanghaji orvosszakértői intézetben szakemberek segítségével végeztette el a tesztet, és közel százszázalékos” (Forrás: Borsonline.hu)

Az emlékműsor 11 órakor kezdődik a budapesti Papp László Sportaréna előtti téren (Petőfi visszatér – táncjáték a Forgatós Táncegyüttes előadásában), majd 13 órától a Sportarénában a Kormorán együttes részleteket mutat be A költő visszatér c. rockoperából. Ezt követi az „Újra itthon – hazatértem” c. oratórium bemutatása (Pálvölgyi Géza és Berkes Gábor írták).

Az újratemetés a Fiumei úti sírkertben lesz (Kerepesi temető) 17 órától. A sírkertben négy lelkész tartja a szertartást.