p0

Július 17-én Budapesten nagyszabású emléknapot tartottak. A Papp László Sportarénában kultúrműsort tartottak, majd a Fiumei sírkertben tiszteletadásra került sor azon sír előtt, melyben a Szibériában 26 évvel ezelőtt talált csontok nyugszanak.

A rendezvény kulturális programja a következő volt: A Petőfi visszatér táncjáték bemutatója, A Költő visszatér (részletek a rockoperából, KORMORÁN), Újra itthon – oratórium. Ezt követte a rendezvényt szervező Morvai Ferenc beszéde. Ő volt az a személy, aki 1989-ben a szibériai Petőfi-expedíciót anyagilag támogatta, majd ez év tavaszán, – miután megkapta a Kínai Igazságügyi Minisztérium DNS-vizsgálatai jelentését, mely szerint a talált csontok 99,9 százalékos egyezést mutatnak a Magyarországon élő Petőfi-rokonokéval – bejelentette, hogy július 17-én eltemetik a földi maradványokat.
Ezt követően a Fiumei sírkertben békés tiszteletadásra került sor, mintegy 2-3 ezer ember részvételével. A résztvevők között felvidékiek is voltak, Pallér Péter és társai harmadikként helyezték el koszorújukat a sírnál, a megemlékezést vezető szónok „felvidéki hazafiakként” említette őket.

„Míg a földön magyar él, Petőfi visszatér” – szóltak „A Költő visszatér” c. rockopera sorai.

Mint ismeretes, a hivatalos álláspont, azaz, a Magyar Tudományos Akadémia álláspontja nem egyezik azzal a véleménnyel, hogy Petőfi-csontjairól van szó. Ezt azzal indokolják, hogy egy szakvélemény szerint női csontokról van szó. Morvai Ferenc szerint azonban több tudományos vizsgálat cáfolja ezt, és az emléknapra egy 80 oldalas dokumentumgyűjteményt is megjelentetett, melyben számos olyan szakvéleményt sorakoztat fel (azok fotómásolataival együtt), melyek szerint valóban Petőfit találták meg. A dokumentumgyűjtemény megjegyzi, hogy a csontok hiányosak voltak, egyrészt a tudományos mintavizsgálatokhoz használt minták miatt, másrészt a koponyát Kiszely István antropológus őrizte, aki viszont a közelmúltban meghalt, és a halálát megelőzően nem nevezte meg az őrzés helyét. A Fiumei sírkertben nemrég egy szarkofágot helyeztek el abban a magántulajdonban lévő sírhelyben, melyet tulajdonosa a Morvai Ferenc vezette Megamorv-Petőfi Bizottság rendelkezésére bocsátott. Ebben a szarkofágban helyezték el július 17-én délelőtt a földi maradványokat. A síremléken ez szerepel: „Petőfi Sándor költő, forradalmár született Magyarországon 1823-ban, meghalt Szibériában 1856-ban. Eltemette 2015. július 17-én a MEGAMORV-Petőfi Bizottság Egyesület”. A sír zárófedelén pedig egy Petőfi-idézet: „Akik még nem tudtátok, most megtanulhatjátok…”.

Petőfi édesanyja csontjainak és a Szibériában talált leletek összehasonlítására – a hivatalos álláspont okán – nem került sor. Morvai Ferenc búcsúbeszédében annak a reményének is hangot adott, hogy a csontok csak ideiglenesen fekszenek az új sírhelyben, és majd egyszer átkerülnek a Petőfi-család síremlékébe. A két sír ugyanazon temetőben van.

p1 p2 p3 p4 p5 p6 p7 p8 p0

(on)