hedvig_01A Nyitrai Járásbíróság 2015. szeptember 28-ára tűzte ki a hamis tanúzás vádja miatt kezdeményezett bírósági tárgyalást, erről Mário Pivarči, a Nyitrai Kerületi Bíróság szóvivője tájékoztatott. A második tárgyalás a következő napon lesz, a többi négy tárgyalás pedig októberben.

A Nyitrai Járásbíróság 2015. szeptember 28-ára tűzte ki a hamis tanúzás vádja miatt kezdeményezett bírósági tárgyalást, erről Mário Pivarči, a Nyitrai Kerületi Bíróság szóvivője tájékoztatott. A második tárgyalás a következő napon lesz, a többi négy tárgyalás pedig októberben.

A bírónő magyarra fordíttatta az 58 oldalas vádiratot. Ezt a Szlovák Köztársaság Főügyészsége rendelte el, amikor tavaly decemberben a Nyitrai Járásbíróság elutasította a Zsák-Malina Hedvig ellen benyújtott vádiratot, mert sérült a vádlott védelemhez való joga. A főügyészség ugyanis nem biztosította a vádirat magyar nyelvre történő lefordítását.

Roman Kvasnica, Zsák-Malina Hedvig védője igazolta, kliense kérte a vádirat lefordítását, és tolmácsot is kért a bírósági tárgyalásokra. A vizsgálati anyagot alkotó iratok lefordítását Kvasnica szerint még az előkészítő eljárás idején kérték, vagyis még a vádirat bíróságra történő benyújtása előtt. „Már az előkészítő eljárás idején kértük a teljes vádirat lefordítását. Védencem úgy nyilatkozott, hogy nem érti a vádemelést, és ezért utasította el a vallomástételt” – reagált akkor Kvasnica. Zsák-Malina Hedvignek törvény adta lehetősége volt erre, mivel 2013 decembere óta magyar állampolgársággal rendelkezik. A fellebbező bíróság februári zárt ülésén a főügyészség panasza alapján másodfokon megszüntette az alárendelt nyitrai járásbíróságnak a főügyészség vádindítványát elutasító döntését, és további eljárás céljából visszaadta az ügyet a járási bíróságnak, aminek az lett a következménye, hogy a járási bíróságnak ki kellett tűznie a tárgyalást.

Zsák-Malina Hedvig ügye nagy visszhangot váltott ki nemcsak a szlovák politika berkeiben, hanem nemzetközi szinten is. Iveta Radičová kormányzása idején 2010-ben Szlovákia egyezséget kötött Zsák-Malina Hedviggel az Európai Emberjogi Bíróságon. A kormány az egyezségben elismerte, hogy az ő esetében vannak bizonyos körülmények, amelyek kétségeket váltanak ki azzal kapcsolatban, hogy nem respektálják alapvető emberi jogait. Malina Hedvig ugyanakkor lemondott mindenféle igényéről a szlovák állammal szemben.

A strasbourgi bíróság végül levette listájáról Malina Hedvig Szlovákia ellen benyújtott panaszát. Idén áprilisban a főügyészség ügyésze emelt vádat Zsák-Malina Hedvig ellen hamis tanúzás miatt, így lezárta a csaknem kilenc évig tartó előkészítő eljárást. Kvasnica szerint védence arra is figyelmeztette a bíróságot, hogy nem bűncselekmény az a cselekedet, amely miatt vádat emeltek ellene. Andrej Kiska köztársasági elnök pedig tavaly bejelentette, ha Malina Hedviget elítélik, kegyelmet ad neki.

Roman Kvasnica szerint a tárgyalás kitűzése nem az igazságosság, hanem a Szlovák Köztársaság általi megfélemlítés következő megnyilvánulása. Zsák-Malina Hedvig, akinek még nem kézbesítették az idézést, a napokban várja harmadik gyermekét.

Forrás: hirek.sk