Orbán Viktor miniszterelnök a 26. Bálványosi Szabadegyetem és Nyári Tábor szombati rendezvényén az újkori népvándorlás jelenségét értékelve kiemelte: most már nem csupán az a kérdés, mi magyarok milyen Európában szeretnénk élni, hanem az, lesz-e egyáltalán mindaz, amit mi Európának nevezünk.

Orbán Viktor miniszterelnök a 26. Bálványosi Szabadegyetem és Nyári Tábor szombati rendezvényén az újkori népvándorlás jelenségét értékelve kiemelte: most már nem csupán az a kérdés, mi magyarok milyen Európában szeretnénk élni, hanem az, lesz-e egyáltalán mindaz, amit mi Európának nevezünk.

A válaszuk világos: azt szeretnék, ha Európa az európaiaké maradnak – jelentette ki. A magyar kormányfő megállapította: az újkori népvándorlás politikai folyamatok következménye. Értékelése szerint az igazán komoly fenyegetés, nem a háborús övezetekből érkezik, hanem Afrika mélységeiből.

Orbán Viktor kitért arra is: a jövő nem távolba néző verseny, hanem sokkal inkább a múlt megismerésének versenye. Az győz, aki mélyebben érti meg a múltat, és abból bátrabban, gyorsabban vonja le következtetéseket – jelentette ki.

Az illiberális demokráciáról mondott tavalyi beszéde után idén magas a mérce, nem talált semmit, ami hasonlóan versenyképes inzultus lehetne a nyugati fősodor szemében – kezdte beszédét Orbán Viktor miniszterelnök a Tusnádfürdőn. A 26. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) szombati zárónapján a kormányfő ezután a migrációról kezdett beszélni.

Az újkori népvándorlás felerősödése politikai folyamatok következménye. Az észak-afrikai országok korábban Európa védőbástyájaként működtek, és felfogták az Afrika belsejéből érkező tömegeket. Szerinte a bevándorló tömegek nem a háborús övezetekből jönnek, hanem Afrika belsejéből. Sarkozy volt francia elnököt idézve Orbán Viktor felhívta a figyelmet, hogy a kontinensen jelenleg több mint 1 milliárd ember él, akiknek a fele 25 év alatti, miközben az életkörülmények rendkívül rosszak, ez pedig irdatlan tömegeket indíthat Európa felé.

A tét tehát Európa megmaradása, illetve, hogy az átalakul-e a felismerhetetlenségig. A magyar kormány azt szeretné, ha Európa az európaiaké maradna. Ennek teljesítéséhez azonban más európai országok egyetértése is kell, ami nem egyértelmű, hogy megvan.

A magyar kormány a magyar Magyarországot is meg akarja őrizni – hangsúlyozta a kormányfő, aki szerint a baloldal mindig is gyanakodva nézett a nemzeti identitásra. A baloldali politikusok több mint tíz éve elutasították a külhoni magyarok számára a kettős állampolgárságot, most pedig keblükre ölelnék a külföldi migránsokat. Ezek a politikusok egész egyszerűen nem szeretik a magyarokat – mondta.

Orbán Viktor az alapvető kérdések közé sorolta a nemzeti önazonosságot. Hangsúlyozta, Magyarország nem akarja magán megismételni más országoknak azt a multikulturalista kísérletét – látva az eredményeit –, mely során nagy tömegű bevándorlót engedett be a területére. A kormányfő arról is beszélt, hogy szerinte az Európába érkező nagy tömegből nem lehet kiszűrni a terroristákat.  (forrás: hirado.hu/mti)

Videón a beszéd itt tekinthető meg.