referendumVasárnap, 2015. augusztus 2-án népszavazást tartottak Bősön a menekültek ottani elhelyezéséről. A községnek ugyan nincs hatásköre változtatni a belügyminisztérium döntésén, mely szerint 500 menekültet helyeznek el a faluban, a helyi önkormányzat mégis úgy döntött, hogy a menekülttábor létesítése okán meghirdetett petíció alapján kiírja a népszavazást, ezzel lehetőséget adva a lakosságnak, hogy véleményt nyilvánítson.

A belügyminisztérium a község bevonása nélkül döntött úgy, hogy Bősön menekülteket helyez el. Ez a döntés jelentős kockázattal jár, hiszen a bősi tábor egy olyan duzzasztógát és erőmű mellett van, amelynek biztonsága kiemelt figyelmet érdemel. Bármilyen ezzel kapcsolatos cselekmény súlyos következménnyel járhat az egész Csallóköz, sőt Mátyusföld településeire nézve. Azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy Szlovákia-szerte több ilyen intézmény van, amelyek csaknem üresek, s éppen a bősi táborba helyezik az újonnan érkező migránsokat.

A népszavazást eredménye: csaknem 60 százalékos részvétel, a 2587 érvényes szavazat 96,8 százaléka ellenzi a menekülttábort. Fenes Iván, Bős polgármestere (MKP) szerint ez az eredmény egyértelműen jelzi a bősiek hozzáállását. A népszavazás indokolt volt, s az eredmény további kötelezettségeket ró az önkormányzatra, amelyek rendezéséhez az elkövetkező napokban azonnal nekilátnak, illetve folytatják a már megkezdett munkát. A népszavazás eredménye erőt ad ahhoz, hogy garanciákat kérjenek, hiszen most már egy komoly mandátum van a kezükben a választóktól.

Berényi József, a Magyar Közösség Pártja elnöke a migrációs ügy miatt nemrég levélben fordult Robert Kaliňák belügyminiszterhez, és garanciákat kért Bős számára a menekültek ottani elhelyezése kapcsán. A bősiek demokratikus módon döntöttek, nem kívánják településükön a menekültek elhelyezését, és ezt a kormánynak figyelembe kellene vennie. Az MKP álláspontja szerint Szlovákiában van más lehetőség is, mint hogy vízi erőmű mellé helyezzen el 500 fős menekülttábort.
Az MKP felszólítja a belügyminisztert, hogy vegye figyelembe a népakaratot.

Forrás: Az MKP sajtóosztálya