Bizonyított, hogy hurcoltak el foglyokat z oroszok az 1848/49-es szabadságharc leverése után, és ezt a Magyar Tudományos Akadémia is tudja, ám máig titkolja – mondta Morvai Ferenc a budapesti Pilvax kávéházban tartott sajtótájékoztatóján, augusztus 6-án.

Bizonyított, hogy hurcoltak el foglyokat z oroszok az 1848/49-es szabadságharc leverése után, és ezt a Magyar Tudományos Akadémia is tudja, ám máig titkolja – mondta Morvai Ferenc a budapesti Pilvax kávéházban tartott sajtótájékoztatóján, augusztus 6-án.

Mint ismeretes a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) képviselői többször azzal az állítással igyekeztek cáfolni Petőfi Sándor szibériai száműzetésének hírét, miszerint az oroszok nem vittek magukkal foglyokat az 1848/49-es szabadságharc leverése után, így Petőfi sem kerülhetett Szibériába. Morvai Ferenc ez év július 17-én Petőfi Emléknapot szervezett Budapesten, ezt megelőzően pedig a 26 évvel ezelőtt a szibériai Barguzinban talált csontokat pedig a Fiumei úti temetőben (az ún. Kerepesi temető) helyezték el.

Morvai Ferenc a sajtótájékoztatón elmondta, hiteles orosz és a magyar nyelvű dokumentumok tanúsítják, hogy Oroszországba foglyokat vittek a szabadságharc leverése után.  Nehéz Mihály újságíró, műfordító, a korábbi Petőfi-expedíció résztvevője (már nem él) eljutott a moszkvai tudományos akadémiába és levéltárba. Morvai hangsúlyozta, az újságíróknak most átadott dokumentum szerint az Oroszországba hurcolt hadifoglyok tényét a bécsi levéltár 269/89-es iktatószámú dokumentuma is megerősíti, és ezt a dokumentumot az MTA is iktatta, mégpedig 1906. december 12-én. „Őnáluk is megvan a dokumentum arról, hogy elvitték a hadifoglyokat, és mégis azt hallgatjuk, hogy nem vittek el senkit” – mondta Morvai Ferenc. Hozzátette: „Ha a hatalom akarná, akkor 5 perc alatt el lehetne intézni mindazt, amiről 27 éve vitatkozunk. (…) Ha azt akarjuk, hogy ez az ország megmaradjon, akkor a múltunkat fel kell dolgozni. Egy ház is akkor áll, ha van rendes alapja. Petőfi Sándor ebbe az alapba, múltunkba tartozik.”

Morvai emlékeztetett arra, hogy Petőfi fejére vérdíjat tűztek ki az osztrákok. A Szibériába hurcolt foglyokat álnéven dokumentálták. Az MTA azt állítja, egy foglyot sem hurcoltak el, a dokumentumok szerint viszont tízezres nagyságrendű lehetett a száműzetésbe hurcolt magyarok száma. „Magyar érdekeket képviselő tudományos akadémia kellene, és akkor más volna a helyzet” – mondta ki véleményét Morvai Ferenc.

A Megamorv Petőfi Bizottság befejezte a munkáját

Pontot szeretnénk tenni egy 27 évvel ezelőtti vállalásra – mondta a sajtótájékoztató elején Morvai Ferenc, aki lemondott a bizottság elnöki tisztségéről, majd a bizottság is kimondta, hogy befejezte működését. Morvai Ferenc azonban továbbra is keresi Petőfi Sándor ügyében a civil szervezetekkel az együttműködést. „Amit 27 évvel ezelőtt vállaltunk, hogy a szibériai verziót felkutatjuk, becsülettel teljesítettük. Örülünk, hogy nem voltunk eredménytelen, noha a kutatásban a nemleges eredmény is eredmény” – mondta.

Morvai Ferenc visszatért a július 17-i Petőfi Emléknapra is. Elmondta, a szarkofágban 162 csontot helyeztek el. Tájékoztatott arról is, hogy tudomása szerint a kínai igazságügyi minisztérium, amely DNS-vizsgálata szerint is Petőfit találták meg, jogi eljárást indít az MTA ellen, amely megkérdőjelezte vizsgálatuk eredményét.

A sajtótájékoztató videófelvétele:

O.N., Tények.sk