csaky_pal_15093A menekültek Európába történő áramlása nemcsak az embercsempészek részéről irányított és koordinált tevékenység (ők az európai, afrikai és ázsiai alvilágból származnak), hanem lehetséges, hogy bizonyos titkosszolgálatok is irányítják azt. Ezt Csáky Pál, az MKP EP-képviselője mondta az állami hírügynökségnek.

„Úgy gondolom, nem jó dolog, ha valaki ily módon igyekszik destabilizálni az európai társadalmat. És nemcsak az alvilágra gondolok, nem lepődnék meg, ha egyszer kiderülne, hogy a szervezett menekültáradat hátterében bizonyos titkosszolgálatok állnak” – fogalmazott a TABLET.TV-nek Csáky Pál.

Az európai intézmények eredeti terveit, amelyek a problémát kvóták szerint akarták megoldani, bürokratikus és naiv terveknek nevezte. „Az Európai Parlamentbe beterjesztett dokumentum tipikusan bürokratikus dokumentum volt, amelyet valaki olyan helyiségben írt meg az íróasztalán, amelyben valószínűleg kevés volt az oxigén. A komoly problémákat úgy igyekezett megoldani, hogy 20.000 vagy 30.000 menekültet az Európai Unió tagországai között akart szétosztani. Miközben a tavalyi számok azt mutatják, hogy az Európai Unióban 570.000 kérvényt nyújtottak be” – jegyezte meg Csáky.

„Ezen kívül a kvótarendszer sosem működhet. A menekültek célja, hogy Európába jussanak, de számukra Európa 70 %-ban Németországot, esetleg Franciaországot, Nagy-Britanniát, lehetséges, hogy Svédországot jelenti. És semmi többet. Ha nálunk helyezik el őket, egy, két, három hét múlva úgyis elmennek” – tette hozzá az EP-képviselő.

Csáky szerint a menekültek egy része valóban a háború sújtotta hazájából menekül az üldözések elől. Nekik természetesen joguk van a menedékhez és a védelemhez. Többségük azonban gazdasági bevándorló, akiket gyakran az embercsempészek nem valós ígéretei csábítottak ide.

A menekültek hamis útlevelekkel igyekeznek eljutni hozzánk, s Csáky szerint Isztambulban 2.000-10.000 euróért lehet hamis útlevelet venni. Vagy a valódi útleveleket egy konkrét európai helyre küldik, és oda útlevél nélkül próbálnak eljutni a menekültek. „Az emberek 80 %-ának nincsenek irataik, akik Törökországon át jönnek Európába, és európai vízumot kapnak” – tette hozzá Csáky.

„Ezeknek az embereknek azt ígérik, hogy itt lakást és szociális juttatásokat kapnak. Így útra kelnek, és kockára teszik az életüket. Ez nem becsületes, nem korrekt dolog” – mondta Csáky. Szerinte az Európai Uniónak koordináltan kellene fellépnie az embercsempész-hálózatok ellen.

„Az európai politikát a csempészek irányítják. Esetleg az afrikai vagy az afro-ázsiai alvilág. Az olasz titkosszolgálatnak hónapok óta kezében vannak a lehallgatás eredményei, az olasz és etiópiai maffia beszélgetéseit hallgatták le. Az Európai Parlamentben az Europol egyik vezető képviselője azt mondta, hogy néhány nemzeti titkosszolgálat inkább nyújt információt az amerikaiaknak, mint a szomszédos országnak” – figyelmeztetett Csáky.

Ezért szükséges szerinte a menekültprobléma koordinált megoldása az Európai Unió szintjén. „Az Európai Unióban különböző szervezeti egységek vannak, miért ne lehetne erre a területre egy csapatot alakítani. Nem kell európai biztosnak lennie, lehet ez olyan megbízott képviselő, aki havonta referálni fog az Európa Tanácsnak” – mondta Csáky.

„Pénzt kell adni neki, jelentős összegű pénzcsomagot. De még mindig emberségesebb, hatékonyabb, ésszerűbb és olcsóbb Afrikában felhasználni azt. Vagyis azokban az országokban kell segíteni a menekülteknek, ahonnan származnak” – fogalmazott az EP képviselője.

Csáky Pál beszélt a magyarországi helyzetről is, arról, hogy Magyarország jelentős menekültnyomás alatt álló tranzitország. „Üdvözlöm, hogy aktív a magyar kormány. Valószínűleg nincs más lehetőségük. De vannak kevésbé szimpatikus kijelentések is: Senkit nem engedünk be. Ez – természetesen – nem lehetséges. Ezt elegánsabb módon kell megoldani” – tette hozzá az EP-képviselő.

Csáky szükséges rossznak tartja azokat az akadályokat, amelyeket Magyarország a magyar-szerb határon a menekültek elé állít. „Mindenki előre tudja, hogy nem fog ideális módon működni a magyar kerítés, ugyanis minden kerítést ki lehet kerülni, vagy át lehet vágni. De pszichológiai hatása lehet” – mondta Csáky.

A menekültekhez való szlovák hozzáállást elfogadja, ugyanakkor nem ért egyet a módszerrel, ahogy a kormány a menekültek Bősön történő elhelyezését intézte.

„A szlovák szervek mérsékelt álláspontját egészében nem értékelem negatívan” – mondta.
„Bősön az a gond, hogy most is úgy történt, ahogy a kommunizmus idején, parancsba kapták a kormánytól, hogy így lesz, és kész. Természetes dolog, hogy ez ellen minden demokratikusan gondolkodó polgár védekezik” – tette hozzá Csáky.

Csáky pragmatikusan értékeli a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) álláspontját, amely támogatta Bős lakosait. „Nem hiszek az SNS játékának őszinteségében, biztosan így akartak bekerülni a sajtóba, és más arcukat akarták mutatni. De bármilyen pozitív momentum elfogadhatóbb, mint a feszültségkeltés” – mondta az Magyar Közösség Pártjának EP-képviselője.

Forrás: hirek.sk