Pázmány PéterDunaszerdahelyen a Pro Urbe díjakat, melyet a polgármesteri tisztséget 15 éven át betöltő Pázmány Péternek is odaítéltek, augusztus 20-án adták át.

Pro Urbe díjat vett át Lipcsey György Munkácsy-díjas szobrászművész és a dunaszerdahelyi női asztalitenisz-csapat. A Pro Urbe Juvenis elismerés Petényi Tamás nemzetközi sakkmesteré. Polgármesteri díjjal méltatták Simon Ferencet, a Sikabony Polgári Társulás elnökét, a Pázmáneum Polgári Társulást és az Európai borlovagrend dunaszerdahelyei legátusát. Az év pedagógusaként Szolgai Miklóst köszöntötték, közönségdíjas pedagógusként Benkovics Katalint.

Pro Urbe díj jelölésével mondtak köszönetet Pázmány Péternek is, aki nem vette át a díjat. A díjátadó ünnepségen felolvasták levelét, melyben döntéséről tájékoztatott: „Tisztelt Polgármester Úr, tisztelt Alpolgármester Urak, tisztelt Képviselők! Köszönetet szeretnék mondani azoknak, akik előterjesztettek a Pro Urbe Díjra, és azoknak a képviselőknek, akik e díjra méltónak tartották a személyemet.

Az előterjesztést követően egyes képviselők csúsztatásokkal teli támadásai arra az elhatározásra juttattak, hogy a díj odaítélését tisztelettel visszautasítsam. A jogos kritikát erkölcsileg feddhetetlen emberektől mindig megköszöntem, de elutasítom olyan emberektől, akikről Makovecz Imre, a világhírű építész a Tervek, épületek, írások című könyvében a következőket fogalmazta meg:

„Én az egyik kaput terveztem (1994), és a főteret körülvevő montázst (1994), azzal kezdtük a munkát. A többi teret már Batta Tibor, Siklósi Jóska rajzolta meg, még Ravasz Marian is ott ügyetlenkedett egy darabig, amíg el nem zavartuk, mert csaló volt.”
Tisztelettel, Pázmány Péter”

A Dunaszerdahelyi Hírnök (a városi önkormányzat lapja) augusztus 5-i számában tájékoztatott arról, hogy a korábbi polgármester Ravasz Marian (Most –Híd) képviselő részéről elhangzott kirohanások miatt visszautasította a kitüntetést. Ismertették Pázmány Péter jelölésének indokait is: „A városi önkormányzat szóban forgó ülésén a Pázmány Péternek adandó díjról szavazva nagy többséggel elfogadták a beterjesztést, hiszen 15-en mellette voksoltak, öten tartózkodtak, ellene senki sem szavazott.
Pázmány 1994-től 2009-ig volt Dunaszerdahely polgármestere. Posztjáról azt követően távozott, hogy az Alkotmánybíróság Antal Ágota képviselő beadványa nyomán azt a határozatot hozta, hogy jogellenesen nyerte meg a választásokat 2006-ban. Pázmány nevéhez fűződik többek között a szocializmus éveiben lebontott belváros és a paneltömbökkel elszürkített Dunaszerdahely új, Makovecz által inspirált arculatának kialakítása, a Vermes villa megvásárlása a város számára, a Kortárs Magyar Galéria létrehozásának felkarolása, több köztéri szobor felállítása.

Pázmány Péter mindig határozottan kiállt a város, a magyarság és a régió érdekei mellett. Munkásságát számos elismeréssel, kitüntetéssel honorálták. A legfontosabbak: 1997-ben a Magyar Köztársaság Arany Emlékérmével tüntették ki, 2001-ben polgármesteri ezüstlánccal jutalmazták, 2006-ban a Kortárs Magyar Galéria létrehozásáért a Magyar Művészetért Díjat vehette át, 2013-ban neki ítélték a Pro Probitate Helytállásért díjat, tavaly a magyar állam a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével jutalmazta a szlovákiai magyarság megmaradásáért végzett munkájáért.”

Pázmány Pétert négyszer választották meg polgármesternek. A 2009-es időközi polgármesteri választásokon az akkor 65 éves Pázmány már nem indult, ám a polgárok újból az MKP jelöltjét, Hájos Zoltánt választották meg, aki azóta is polgármestere Dunaszerdahelynek.

ON, Felvidék.ma