viktor_ficoMagyarországot számos kritika érte, pedig csak a kötelességét teljesítette, következetesen védte a schengeni határokat. Akik nem ezt tették, mint például Görögország, azokat észre sem vették, jegyezte meg Robert Fico, aki hosszasan sorolta Európai Unió vezetésének mulasztásait, illetve rámutatott némely tagország felelősségére a kialakult helyzet miatt.

Az Európai Unió több síkon is kudarcot vallott a menekültkérdés kezelésében, több hónapot késlekedett, közben Magyarországot bírálták, amely igyekezett betartani a szabályokat – hangzott el Robert Fico kormányfő Robert Kaliňák belügyminiszterrel kedd délután, szeptember 15-én tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Ismét megemlítette az Egyesült Államok mellett Franciaország szerepét a líbiai rendszer megszüntetésében, amely korábban feltartóztatta az afrikai menekülthullámot, de tud olyan tagországot is, amelynek érdeke a szíriai válság fenntartása.

Kaliňák azon uniós politikusok felelősségét hangsúlyozta, akik nyilatkozataikkal behívták Európába a bevándorlókat. S mivel egyértelmű, hogy a többségük Németországot tekinti úti célnak, Szlovákia Csehországgal közösen hajlandó korridort kialakítani, hogy eljussanak oda, ahová szeretnének. Ezért is tartja a szlovák kormány értelmetlennek a kvóták bevezetését, hiszen semmilyen megoldást sem jelentenek. A problémát például Törökországban kell oldani, ahol a menekülttáborokban még szíriaiak milliói tartózkodnak. A belügyminiszter kifogásolta, hogy még csak most kezdi meg a tárgyalásokat az unió Ankarával, holott ennek már hónapokkal ezelőtt meg kellett volna történnie.

„Miért csak most hallunk róla, hogy ezekben a táborokban pénzhiány miatt a felére csökkentették az élelmiszeradagokat?” – tette fel a kérdést Kaliňák.

Fico elmondta, Szlovákia kész segíteni ebben a kérdésben, s amit szintén kiemelt fontosságúnak tart a menekültáradat megfékezésében, a schengeni határok megerősítésében is. A kormány prioritása Szlovákia biztonsága, így a határainak védelme is, ezért a rendőrség minden határsértő, illegális bevándorlóval szemben eljár az ország törvényeinek megfelelően, s amennyiben Magyarországon kértek menedékjogot, oda is küldik vissza őket.

A kormányfő most is szorgalmazta az uniós csúcstalálkozó összehívását, mint az egyedüli megfelelő fórumot a kvótákról való döntésre, amely kérdésben Szlovákia következetesen elutasító álláspontja már régóta ismert. „Ha egyedül maradok is a véleményemmel, akkor is kitartok mellette, még ha blokkolnom is kell az Európai Tanács erre vonatkozó döntését” – hangsúlyozta Fico, hozzátéve, hogy az ijesztgetéssel az uniós vezetők nem mennek semmire, Szlovákia soha nem fogja támogatni a kvótarendszert.

Ezzel reagált több uniós politikus, köztük az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker kijelentésére, hogy a kvótákat elutasító tagállamok támogatásoktól eshetnek el. „Még soha nem fordult elő, hogy az unióban valakit a nézete miatt büntessenek. Ha ez így lesz, az az EU végét jelenti”- vélte a szlovák kormányfő.

Forrás: BA, Felvidék.ma