19251Az európai uniós alapszerződés módosításának kezdeményezését kéri a kormánytól a Jobbik annak érdekében, hogy a migránsok elosztását szabályozó kvótarendszerről ügydöntő népszavazást lehessen tartani az EU-ban – mondta az ellenzéki párt elnöke pénteken Gyöngyösön, sajtótájékoztatón.

Vona Gábor kijelentette: a Jobbik elutasít mindenféle kvótarendszert, azt abszurd és rossz döntésnek tartják. Azt is mondta, hogy támogatják a kormányt, ha megtámadja a kvótákra vonatkozó döntést az Európai Bíróság előtt. „Meg kell fontolni egy népszavazás lehetőségét Magyarországon, ezzel is növelve a kormány mozgásterét és alkupozícióját” – tette hozzá.

Az ellenzéki párt vezetője beszélt a negyven éves munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásról szóló, az Alkotmánybíróság által elutasított népszavazási kezdeményezésről is. Közlése szerint amennyiben a Jobbik 2018-ban kormányra kerül, ezt a kérdést újra napirendre veszik, mert „igazságos, megvalósítható és jó” lépése lett volna a magyar nyugdíjrendszernek.

Vona Gábor kitért a határőrség visszaállításának ügyére is. Úgy fogalmazott, hogy „nem normális és nem helyes, ha folyamatosan rendőrökkel és katonákkal védjük a magyar határt”. Azt mondta: ha „a történelem és a szükség határaink védelmét igényli”, akkor annyira rugalmasnak kell lennie Magyarországnak és a magyar államigazgatásnak, hogy létrehozzon egy olyan fegyveres szervet, amelynek ez a feladata; ez pedig a határőrség.
Hangsúlyozta: a Csongrád, illetve Baranya és Somogy megyei példa bebizonyította, hogy a határok védelméhez kerítésre és élőérőre egyaránt szükség van.

Kép és illusztrációs fotó: MTI

15mapp