op_bj_peticioA bősi népszavazás eredményének figyelmen kívül hagyása után a Magyar Közösség Pártja petíciót indított a migránsok befogadását szabályozó kvóták ellen és a helyi népszavazások eredményének kötelező érvényűvé tétele érdekében.

A petíció szövege:

A Szlovák Köztársaság alulírott polgárai, tekintettel a társadalmi érdekre elutasítjuk, hogy a migránsok befogadása az Európai Unió egyes tagországaiba kvóták alapján történjen, mert csak az önkéntes alapon való befogadásuk megvalósítható.

Kiindulva a fenti elvekből felszólítjuk a Szlovák Köztársaság Belügyminisztériumát olyan jogszabályi módosítások kezdeményezésére, amelyek értelmében az érvényes helyi népszavazások legyenek kötelező érvényűek a kormány számára, különösen a települések közbiztonságát (pl. menekültügyi intézkedések), környezetvédelmi viszonyait, névváltoztatását érintő ügyekben.

A petíciós bizottság összetétele: Őry Péter (Csallóközcsütörtök, kapcsolattartó személy), Berényi József (Alsószeli), Agócs Gyula (Gömöralmágy), Borsányi Gyula (Pered), Furik Csaba (Kisgéres) és Knirs Imre (Komárom).

Az aláírásgyűjtésről csütörtök délelőtt Berényi József MKP-elnök és Őry Péter önkormányzati alelnök tájékoztatták a sajtót. Berényi József emlékeztetett arra, hogy Bőst megelőzően is voltak olyan helyi népszavazások, melynek eredményét a kormány nem tartotta tiszteletben. Ilyen volt a Pered község nevéről tartott népszavazás is. „A népszavazást nem lehet csupán egy közvélemény-kutatássá degradálni” – mondta a pártelnök. Felhívta a figyelmet arra is, hogy Szlovákia ugyan az Európai Unión belül a migránsokat szabályozó kvótákat illetően az önkéntességet szorgalmazza, azonban ennek az önkéntességnek Szlovákián belül is meg kellene valósulnia.

Őry Péter hangsúlyozta, hogy a népszavazás a demokratikus alapelveknek megfelelően kinyilvánított népakarat, így a demokratikus társadalmak egyik alappillére.

A petíciós ív itt tölthető le:

https://drive.google.com/file/d/0B-uFWu08PUj0Z2JMQkVlTGRSSDg/view?usp=sharing

Az aláírásgyűjtés november végéig, esetleg karácsonyig tart.

(on)