1510katonakCsehország 25 katonát és szárazföldi műszaki eszközöket küld Magyarországra, hogy segítsen a schengeni határ őrzésében. A cseh katonák két hónapig lesznek Magyarországon – közölte Martin Stropnický cseh védelmi miniszter hétfőn, október 5-én Prágában a kormány ülése után.
„Az Európai Unió egyre több politikusa beszél a külső schengeni határok védelmének a megerősítéséről. Mindnyájan azonban szemérmesen hallgatnak arról, hogyan kellene ezt megtenni. Mi nem fogunk várni, és azonnal segítünk a magyaroknak” – szögezte le Stropnický.
A cseh kormány egyúttal felhatalmazta Milan Chovanec belügyminisztert, hogy az európai uniós belügyi tárcavezetők migrációs válsággal foglalkozó csütörtöki ülésén újra utasítsa el a tartós kötelező menekültkvóták bevezetését az EU-n belül.”Álláspontunk változatlan” – kommentálta a kormány döntését Chovanec.

Csehország további több tucatnyi katonát és rendőrt is kész Magyarországra küldeni, akik segítenének a schengeni határ őrzésénél. A részleteket Milan Chovanec a visegrádi országok belügyminisztereivel fogja megbeszélni Luxemburgban.

A négy visegrádi ország – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – belügyminisztereinek találkozójára az uniós belügyi találkozó előtt kerül sor. Az uniós találkozóra való nézetegyeztetésen kívül a miniszterek elsősorban a Magyarországnak nyújtandó visegrádi segítségnyújtásról fognak tárgyalni.

Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök szerint a luxemburgi tárgyaláson megbeszélik a részleteket, amelyek alapján a cseh belügy és a védelmi tárca kidolgozzák a Magyarországnak nyújtandó segítség pontos változatát.
„Készen állunk kiküldeni embereinket Magyarországra, ezt a magyarok kérik, mi csak arról fogunk tárgyalni, hogy ez a segítség milyen mértékű legyen” – mondta Chovanec újságíróknak. Megismételte korábbi kijelentését, miszerint Csehország akár több mint száz katonát és rendőrt is kész küldeni a magyaroknak, megfelelő műszaki eszközökkel. „Például olyan eszközökkel, amelyekkel az éjjel is jól látható, ellenőrizhető a határ” – jegyezte meg.

A tervek szerint a cseh katonák október 15-től december 15-ig maradnak Magyarországon.

Jelenleg Csehország tölti be a V4-ek soros elnöki tisztségét, és Prága ennek alapján kezdeményez közös lépéseket a migrációs válság megoldása érdekében.
A cseh kormányzat korábban a menekültválsággal kapcsolatban már 50 darab nagy befogadóképességű katonai sátrat is küldött Magyarországra.

Forrás: Kokes János, Prága, Felvidék.ma