viktor_brusszelMagyarország kész segíteni a migránsútvonalon fekvő államokat – tette világossá Orbán Viktor a nyugat-balkáni migráció által érintett országok vezetőinek brüsszeli csúcstalálkozóján.

A kormányfő álláspontjáról Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője tájékoztatta hétfőn a kormany.hu-t. Kifejtette: bár Magyarország már nem a bevándorlók útvonalán fekvő ország többé – ennek megfelelően megfigyelőként vett részt a vasárnapi brüsszeli értekezleten -, mégis fontosnak tartja, hogy segítse azokat az államokat, amelyek a migránsútvonalon találhatók. Így felszerelésekkel, technikai eszközökkel kész segíteni ezeket az országokat – közölte. Tudatta azt is, hogy Magyarország a vasárnapi vezetői csúcstalálkozó döntéseinek megfelelően összekötőt jelöl ki a bevándorlás ügyében történő koordinált cselekvés érdekében.

A brüsszeli találkozón Orbán Viktor világossá tette: Magyarország továbbra is fenntartja a zöldhatár lezárását, és maradéktalanul teljesíti a schengeni egyezményben foglaltakat. Az ország területére csak azok léphetnek be, akik az uniós jogszabályok szerint erre jogosultak – idézte a kormányfő szavait a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

A vasárnapi csúcstalálkozón részt vevő országok a migrációs válság kezelése érdekében egy 17 pontos akciótervet fogadtak el.

Forrás: orbanviktor.hu