gori_1511Nem kíván beavatkozni a Gorilla-ügy kivizsgálásának jelenlegi szakaszába Jaromír Čižnár legfőbb ügyész. Már előre jelezte, hogy nem tesz eleget annak a kérésnek, amellyel a Via Iuris civil szervezet akar hozzá fordulni.

A Via Iuris képviselői közölték, Čižnárt arra kérik, hogy ellenőrizze alárendeltje, Dušan Kováčik különleges ügyész Gorilla-ügy kivizsgálásával kapcsolatos eljárásának a törvényességét. Az eddigi vizsgálatot, amely közel négy éven át semmiféle konkrét eredményt nem hozott, ugyanis nem tartja kielégítőnek a civil szervezet.

Andrea Predajňová, a Legfőbb Ügyészség (GP) szóvivője erre úgy reagált, hogy értesüléseik szerint a különleges ügyész jelenleg vizsgálja a nyomozati anyagot. Megvizsgálja a vizsgálótiszt eljárását, s esetleg további utasításokat is adhat – magyarázta Predajňová.

„A legfőbb ügyész jelen időszakban, a büntetőeljárás ezen szakaszában nem avatkozik be a különleges ügyész tevékenységébe” – jelentette be a Legfőbb Ügyészség szóvivője. Hozzátette: e lépése mellett főleg eljárási okokból határozott. „Elsősorban rámutatva azon lehetőségre, hogy az üggyel kapcsolatos határozattal szembeni esetleges javító eszközök bevonásáról döntsön” – egészítette ki Predajňová.

A Via Iuris azért akar a főügyészhez fordulni, mert csütörtökön új információk kerültek napvilágra a Gorilla-ügy kapcsán. A szervezet szerint ezek az értesülések – amelyek a Gorilla-botrány során elhíresült, Vazovova utcai lakásban készült felvételek állítólagos eladásával kapcsolatosak – döntő bizonyítékot jelenthetnek az ügyben. Erről a Via Iuris Marek Vagovič újságíróval közösen tartott sajtótájékoztatón számolt be.

A Szlovák Információs Szolgálat (SIS) elhárítási részlegének volt igazgatója, Ľubomír Arpáš és a Penta pénzügyi csoport elismerte, hogy korábban együttműködtek a Barkont cégen keresztül. „Ezzel tulajdonképpen megerősítették a Gorilla-akták azon részének autentikus voltát, ahol ezen együttműködésről esik szó” fogalmazott Vagovič. A Gorilla-aktákban egyebek mellett az is szerepel, hogy Arpáš a Vazovova utcai lakás lehallgatása során készült hangfelvételeket 3-4 millió szlovák koronáért eladta a Penta képviselőinek, hogy így tüntessék el a nyomokat. Ezt azonban mindkét fél tagadja.

A Via Iuris rámutatott: a rendőrség a közzétett információk alapján idén már kétszer indított büntetőeljárást, miközben az elsőt a különleges ügyész megszüntette. Kováčiktól egyebeken kívül azt is megkérdezték, hogy a Különleges Ügyészség Hivatalának felügyelete alatt kivizsgálja-e annak a gyanúját, hogy a SIS egykori képviselője, Arpáš valóban eladta-e a Pentának az említett felvételeket.

A különleges ügyész a Via Iurisnak írt válaszában közölte: a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) vizsgálótisztje 2015. június 25-én határozatot adott ki büntetőeljárás indítására, amely során egyebek mellett a hangfelvételek eladásának gyanúját is vizsgálják. A Via Iuris ezt a rendőrség ezen ügyben tett második kísérletének tekinti. „Érthetetlennek tartjuk, hogy nem tudhatjuk, milyen indítékok alapján került sor az első kísérlet során a büntetőeljárás leállítására’ – bírálta az ügyészség titoktartását Zuzana Čaputová, a Via Iurisszal együttműködő ügyvéd.

„Ahhoz, hogy kiderüljön, valóban sor került-e a hangfelvételek eladására, ki kell hallgatni a kulcsfontosságú tanúkat, a SIS egykori tagjait, Peter Holubeket és Iveta Šimovát, akik a Gorilla-aktákban leírják, hogy miként került sor az eladásra” – véli Vagovič. Arpáš és a Penta feltárt kapcsolatai önmagukban ugyanis nem minősülnek megfelelő bizonyítéknak.””Helyénvaló lenne, ha Kováčik úr már nem gördítene további akadályokat az illetékesek elé, és beleegyezne a kulcsfontosságú SIS-es tanúk kihallgatásába” – tette hozzá.

Forrás: hirek.sk